Grannarna lever nu i ständig oro att mannen ska tillverka nya bomber.
Grannarna lever nu i ständig oro att mannen ska tillverka nya bomber. - Foto: Pixabay/Fredrik Persson/TT

"Bombman" satte skräck i sina grannar men får bo kvar: "Flyga i luften"

Den vänliga, välklädda mannen som flera grannar bott vägg i vägg med chockerade hela grannskapet i Stockholmsförorten när det kom fram att han tillverkat bomber. Efter avtjänat straff fick mannen flytta tillbaka och grannarna lever nu i ständig skräck.


Det började i slutet av 2020 när en granne som pratat med Hem & Hyra tittade ut mot gatan som hon såg något udda och skrämmande. Utanför stod några grå skåpbilar parkerade samtidigt som personer med metallådor och kopplade schäferhundar sprang in i porten.

Det visade sig vara uniformerade poliser som sedan posterat sig på olika våningsplan, och det hela var ett koordinerat tillslag mot kvinnans granne. Bombhundar och bombexperter hittade stora mängder kemikalier i mannens lägenhet.

Mannen hade fyllt en hink med aluminiumpulver och placerat 35 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong. Enligt en bombexpert hade "ett par kilo sprängämnen hade kunnat ödelägga ett helt kvarter". I bostaden fanns även manualer för tillverkning av bomber.

"Vi hade kunnat flyga i luften allihopa"

"Bombmannen" som är i 60-årsåldern hade köpt sprängkapslar och olika vapen som knivar, gevär och machetes. I hans dator hade han även kartlagt en lista med svenska journalister och politiker. Han hade också skrivit anteckningar och meningar som: "I Almedalen går dom fritt på gatorna… Båt över – bagagekontroll?"

Mannan nekade till brott men dömdes senare för att ha brutit mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han fick även ett fängelsestraff på tre år.

– Det hade jag aldrig kunnat tro. Där har han suttit och gjort bomber i samma hus som jag. Vi hade ju kunnat flyga i luften allihop, säger grannen till tidningen.

Grannarna rasar över att mannen är tillbaka

Sedan i december är mannen frigiven och tillbaka i kvarteret. Hyresvärden har sedan ansökt om att vräka mannen, men han har överklagat och får bor kvar i sin lägenhet, tills ett avgörande görs i Hyresnämnden.

– Det tycker jag visar att man har tagit det här på allvar. Jag skulle inte själv vilja ha en sådan person som granne. I det här fallet hade han allt material han behövde för att göra en riktigt storbomb. Oavsett vilken avsikt han har så finns det faror, säger en anonym polis till tidningen.

Nu är grannarna oroliga för sin säkerhet och mår dåligt över att mannen är tillbaka i huset. Två grannar som tidningen pratat med är oroliga över nya sprängmedel hos grannen.

– Han kan mycket väl vara arg för det han har fått utstå, att han har suttit i fängelse och sedan kommer hem och kanske blir av med lägenheten. Jag är rädd att det triggar honom att göra en ny bomb. Vi vet ju redan att han är kapabel att göra det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!