Länge leve lusten!
Länge leve lusten! - Foto: Therese Jahnson/SvD/TT

Allt fler 70-åringar är sexuellt aktiva nu än tidigare: "Bort från gullifieringen"

​Länge leve lusten! Fördomar om att den äldre befolkningen är asexuell gör att de äldres möjlighet till att uttrycka sin sexualitet tystas ned.


Äldre som väljer att avstå sex kan bero på flera olika anledningar. Det kan bland annat bero på att man är singel eller så känner man inte lust till sin partner. Vad händer däremot med sexualiteten och lusten när man blir äldre? Förändras eller försvinner den? 

Enligt sexologen och psykoterapeuten Suzann Larsdotter som Dagens Nyheter pratat med är en vanlig fördom om äldres sexualitet att de inte har någon. Samtidigt är det många äldre som ser det som naturligt att sexlivet tynar bort och väljer att inte prata om det.

– Men det finns inget automatiskt i att sexlusten eller förmågan minskar när man blir äldre. Sexualiteten förändras under hela livet, men den behöver ju inte försvinna bara för att man når en viss ålder, säger Suzann Larsdotter till DN.

Fördomar om äldres sexvanor ställer till det

Tidningen hänvisar till forskning från Göteborgs universitet där man undersökt flera generationer 70-åringars hälsa och livsstil. Genom forskningprogrammet H70 har forskare tecknat en bild av äldres mående och beteenden i Sverige och kan utifrån det se att en stor andel 70-plussare är mer sexuellt aktiva i dag jämfört med på 1970-talet.

Men ändå råder det stora ålderistiska normer och föreställningar om att äldre inte har någon sexlust alls, därav ställs inga frågor om sex och inga rutiner utformas om att den äldre personen mycket väl kan vara sexuellt aktiv.

Sexologens krav: "Bort från gullifieringen"

Suzann Larsdotter menar även att allmänheten tenderar att se på äldre kärlekspar som gulliga, oskyldig och asexuella personer.

– Äldres sexualitet osynliggörs överallt. Vi får bara se yngres sexualitet, i media och tv-serier. Vi behöver få in andra bilder i kulturen, teatern, konsten och så vidare. När äldre par syns, då är det två som håller handen på sin höjd. Vi måste bort från den här gullifieringen av äldre. Det håller inte, säger Suzann Larsdotter.

Sex på nya sätt – våga fråga

Sexologen berättar även att hon ofta mött äldre personer som tvivlat på sin egen förmåga att ha sex. Det bland annat handla om de män som inte längre kan få stånd tror att det är slutet för ens egen sexualitet. Men Suzann Larsdotter menar däremot att det förutsätter att man ser nya möjligheter när "förutsättningarna förändras".

– Man kan ha sex på så många olika sätt. För de som trott att sex bara varit penetration så kan man upptäcka helt andra praktiker för njutning. Och det finns massor av hjälpmedel, om man bara får veta. Eller vågar fråga, säger Suzann Larsdotter till tidningen.

sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!