Två kvinnor, en mor och en dotter, sitter häktade misstänkta i en stor bedrägerihärva
Två kvinnor, en mor och en dotter, sitter häktade misstänkta i en stor bedrägerihärva - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Christine Olsson

Mor och dotter lurade vården på miljonbelopp – pågick i tio års tid: "Allvarlig brottslighet"

En bedrägerihärva i Norrköping har resulterat i att en mor och en dotter sitter häktade. Misstankarna handlar om att flera miljoner kan ha betalats ut felaktigt.


I Norrköping har två kvinnor, en mor och en dotter, nu häktats misstänkta för att ha lurat till sig 13,5 miljoner kronor i en stor bedrägerihärva. Det hela handlar om att kvinnorna tros ha fuskat med redovisningen av antalet timmar som mamman fick assistans, vilket tros ha resulterat i att stora summor betalats ut och som sedermera hamnat i kvinnornas fickor.

Ska ha pågått i tio år

Sabina Ekelund på Ekobrottsmyndigheten säger i en intervju med Sveriges Radio att händelsen är systemhotande.

– Det här är allvarlig brottslighet. Det är systemhotande och pengarna skulle ju ha kommit någon till godo som är i verkligt behov av assistans, säger hon.

Det misstänkta bedrägeriet ska ha pågått mellan 2011-2021, men på grund av bevisläget så har Ekobrottsmyndigheten riktat in sig på perioden 2018-2021 istället. Under den perioden tros det utbetalade beloppet uppgå till fyra miljoner kronor. 

– Vår uppfattning är att man har fått ersättning för utförd assistans men att assistenterna inte har arbetat i den utsträckning som de har redovisat, säger Sabina Ekelund till Sveriges Radio.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!