Så här överlever du Riksbankens "aggressiva" höjning.
Så här överlever du Riksbankens "aggressiva" höjning. - Foto: Stina Stjernkvist/Fredrik Sandberg/TT

Så här klarar du Riksbankens räntesmocka mot ditt hushåll: "Otrogen"

Riksbankens höjning av styrräntan till 3,0 procent var för många i linje med förväntningarna. Här listar Nyheter24 fem punkter att tänka på efter räntesmockan.


Riksbanken saktade på torsdagen 9 februari ned räntehöjningstakten till 50 punkter från 75 punkter vid det föregående mötet i november. Höjningen skickade upp styrräntan till 3,0 procent, vilket påverkar bolånemarknaden och även andra lån.

Prognosen för styrräntan ökade jämfört med bedömningen i november och nu spår Riksbanken att styrräntan uppgår till runt 3,3 procent nästa år och ligger kvar på den nivån till 2026. Planen är även att räntan ska höjas ytterligare i april.

Lista: Så här överlever du Riksbankens kraftiga höjning 2023

  1. Hitta nya banker. Det finns många banker att se efter till den man är van vid. Kontaktar man flera banker om erbjudanden kan man se till att pressa ned räntekostnaderna. "Det kan indikera att konkurrensen har ökat och att det finns en möjlighet som bolånekund att shoppa runt och inte vara trogen sin bank", säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar till Svenska Dagbladet.
  2. Amortera för en säkrare form av sparande. När du amorterar minskar du din skuldkvot och förbättrar din belåningsgrad. Det gör att du skyddar dig ekonomiskt om räntan skulle höjas, eller om din bostad skulle falla i värde. Men det är fortfarande viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter i en tid av ekonomisk ovisshet.
  3. Undersök alltid räntan. Sparräntan på bankerna skiljer sig åt och många banker erbjuder förmåner till de som samlar sina krediter och sitt sparande på samma plats. "Räntan kan man alltid titta på! Man kan både prata med sin egen bank men också med andra banker för att flytta bolån och privatekonomi dit. Det kan göra stor skillnad", säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank till SvD.
  4. Spara långsiktigt och sprid dina gracer. Över tid är aktiesparande det bästa, speciellt genom månadssparande då man sprider ut riskerna över en längre tidsperiod vilket gör dig mindre sårbar. 
  5. Bind inte räntan. I och med att räntan stigit under året som gått kan det vara många som vill binda sin bolåneränta innan nästa höjning. Men att binda räntan i detta nu kan innebära att du riskerar att betala en högre ränta även om ett år – när räntan sjunkit igen. Klarar man däremot inte av hushållsbudgeten utan att binda räntan så ska man göra det.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!