Här är åtta jobb du kan söka om du går i jobbtankar om att vara egenanställd.
Här är åtta jobb du kan söka om du går i jobbtankar om ett frilansliv. - Foto: Pexels/Jessica Gow/TT

Här är de hetaste jobben 2023 – därför ska du satsa på egenanställning

Går du i jobbtankar om att vara egenanställd och styra mer över ditt arbetsliv? Kombinationen av flexibilitet och önskan om trygghet lockar många – här är åtta heta jobb du kan söka om du vill arbeta som frilans.


Den bredd av yrken det finns i dag gör det möjligt för alltfler att bli egenanställda. Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag samt de tillfälliga uppdrag man gör åt olika uppdragsgivare utan att starta ett eget företag.

Du blir anställd, fast inom ramen för att du skaffar dina egna uppdrag och får betalt för dess. Fakturahantering, inkasso och redovisning till Skatteverket sköter egenanställningsföretaget.

Förmånerna med en egenanställning är att du bland annat kan ta uppdrag hos olika uppdragsgivare där du själv bestämmer vad du vill erbjuda och vilket pris du ska sätta. Du slipper även sköta all administration och du behöver inte registrera företag hos Skatteverket.

Lista: Åtta heta frilansjobb att satsa på

  1. Influencer: Den här yrkesgruppen har växt de senaste åren. Som influencer arbetar du heltid med att inspirera följare på sociala medier. Som influencer fokuserar du även på att få ut maximalt av dina samarbeten och göra engagerande innehåll.
  2. Journalist: Är du en journalist med flera spetskompetenser kan det bli lättare att komma i kontakt med landets olika mediahus. Vill du arbeta som frilansande journalist är det vanligt att du jobbar stötvis åt flera olika tidningar.
  3. Fotograf: Är ett frilansyrke som funnits med länge och som låter dig vara kreativ samtidigt som du jobbar för dig själv. Inom det här yrket finns det många krokar att slänga ut till olika företag, mediahus och privatpersoner.
  4. Copy & Content writing: Allt eftersom reklambranschen blir större finns det ett större behov av copy- och content writers som har expertis i att ta fram idéer och texter.
  5. Social media manager: En social media manager är expert på vad just ditt företag ska förmedla via era kanaler. 
  6. IT-programmering: Många företag söker dig som är expert på just ditt område. Här ska du vara kunnig inom antingen apputveckling, systemutveckling, databasutveckling eller webbutveckling.
  7. SEO-specialist: SEO står för Search Engine Optimization, sökmotoroptimering på svenska. Här är du expert på att optimera din webbplats för att leda in folk från sök och marknadsföring.
  8. Digital marknadsförare: Det här är ett yrke som ständigt utvecklas och behöver nya talanger. En digital marknadsförare tar hand om företagets kunder och marknadsföringskommunikation.

Källa: Inspiration hämtad från Workamo

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!