Polischef Mats Löfving hittades under onsdagskvällen avliden i sitt hem i Norrköping
Polischef Mats Löfving hittades under onsdagskvällen avliden i sitt hem i Norrköping - Foto: Marko Säävälä/TT

Polischefen Mats Löfving är död

Polischefen Mats Löfving har hittats avliden i sitt hem i Norrköping. Det meddelade rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande sent under onsdagskvällen.


Sent under onsdagskvällen meddelade polisen på sin hemsida att polischefen Mats Löfving har avlidit, 61 år gammal.

Rikspolischefen: "Stor sorg och bestörtning"

Polisen larmades vid 19-tiden om att det skulle ha funnits en skadad person inomhus. Den drabbade visade sig då vara Mats Löfving som hittades avliden i sitt hem i Norrköping. 

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Han berättar att man från polisens håll nu kommer att göra allt för att stötta de anhöriga. 

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

Polisen inleder förundersökning om mord

Till Aftonbladet säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg att man utreder dödsfallet:

– Just nu är det ett ärende som har många frågetecken kring vad som har inträffat. Vi vet inte vad som inträffat och kan inte säga att brott inte har begåtts. Därför har vi inlett en förundersökning om mord. Det är ett standardförfarande när vi inte kan klarlägga vad som hänt.

Mats Löfving och "polishärvan" – det har hänt

I mitten av december inleddes två utredningar om Mats Löfvings relation till den tidigare underrättelsechefen Linda Staaf. I samband med detta omplacerades Löfving.

I december 2022 inleddes två förundersökningar om misstänkt jäv och grovt tjänstefel när Löfving anställde Staaf, och när han beviljade henne tjänstevapen. 

Runar Viksten tillsattes som särskilt utredare för att interngranska Polismyndighetens agerande, och under onsdagen 22 februari presenterades resultatet av denna. 

Den kom fram till att Löfving inte varit jävig när han anställde Linda Staaf – men att han inte borde ha fattat flera andra beslut på grund av jäv. Bland annat besluten om att bevilja Staaf tjänstevapen och höja hennes lön.

Vikstens slutsats var att Mats Löfving borde omplaceras, alternativt sluta på sin post.

Polishärvan: Här är utredarens slutsatser i punktform

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!