Espresso House är i blåsväder igen, denna gång efter att ha sålt möglig mat
Espresso House är i blåsväder igen, denna gång efter att ha sålt möglig mat - Foto: Saga Engfelt/Caisa Rasmussen/TT

Espresso House i nytt blåsväder – säljer möglig mat: "Blev matförgiftad"

Konceptet med Espresso House och Too Good To Go:s samarbete är att man köper en överraskningspåse från ett av kaféerna med innehåll som annars skulle svinnas. Problemet är att kaféjätten delar ut möglig mat i påsarna.
– Så fruktansvärt dåliga, säger en kund.


Espresso House är en kedja som säljer både kaffe, fikabröd, sallader och smörgåsar. Kedjan finns över hela Sverige och i våra närmsta grannländer. 

Espresso House i nytt blåsväder

Espresso house har vid flertalet tillfällen varit i blåsväder på grund av hur de behandlar sin anställda och hur arbetskulturen ser ut. Aftonbladet gjorde för tre år sedan en granskning på Espresso House och man kunde då rapportera om missförhållanden i form av exempelvis orimlig arbetsbelastning och oavlönad övertid.

Kunderna rasade då mot den svenska fikajätten, något som Nyheter24 skrivit mer om här. Nu är kedjan i blåsväder igen, denna gång efter att ha sålt möglig fikabröd till flera kunder.

Espresso House samarbetar med matsvinnsaktören Too Good To Go

För att undvika svinn har Espresso House börjat samarbeta med världens största matsvinnsaktör Too Good To Go.

Målet är att 60,000 måltider ska räddas innan årsskiftet, vilket i sparade CO2e motsvarar 149 gånger sträckan Stockholm-New York med flyg, skriver Espresso House i ett pressmeddelande från när samarbetet inleddes under hösten 2022.

För att rädda måltider köper man en “överraskningspåse” på Espresso House, alltså en Too Good To Go-påse. Då fyller personalen på Espresso House en påse med mat som är helt ätbar, men inte kan säljas i den valda butiken längre.

Innehållet i påsen har alltid ett högre värde än vad man betalar, samtidigt som det blir en liten överraskning vad man får, eftersom det kan variera mellan butiker och tillfälle.

Möglig mat i överraskningspåsarna

Problemet är nu att flera personer som hämtat ut sina överraskningspåsar på olika Espresso House har fått möglig och till och med icke ätbar mat i påsarna. De finns de som meddelar att de till och med blivit matförgiftade av påsarnas innehåll.

På sociala medier vittnar flera om att de fått dålig mat av Espresso house i påsarna och därför helt slutat köpa Too Good To Go-påsar hos Espresso House, eftersom innehållet alltid är oätligt.

Innehåll i Too Good To Go-påse gav matförgiftning

 @zaraholmbergg på Tiktok visar i en video på på Tiktok hur hon köpt en Too Good To Go-påse från Espresso House. I påsen har hon fått en smörgås med en helt möglig avokado.

Hon uttrycker sin besvikelse över påsens innehåll och videon har i skrivande stund över 350 000 visningar och över 200 kommentarer.

Många delar med sig av sina egna upplevelser av To Good To Go-påsarna från Espresso House i kommentarsfältet och en övervägande majoritet är djupt besvikna och har dåliga upplevelser.

 

När Nyheter24 kontaktar Espresso House för en kommentar svarar Marcus Henningson som är Operational Excellence Manager för Espresso House Group.

– Vi beklagar om påsarna inte alltid levt upp till förväntan. Givetvis ska innehållet inte vara mögligt eller dåligt och vi kommer följa uppdelat internt för att säkra våra rutiner, säger Marcus Henningson och fortsätter:

– Två timmar före stängningsdags tittar våra kollegor i Too Good To Go-appen för att se antalet reservationer av påsar. Fem minuter före avhämntingstid packas överraskningspåsarna med mat och fika som blivit över för dagen och vi säljer påsen till en tredjedel av reguljär priset och det ska givetvis endast vara fräsch mat.

Får man dålig mat i påsarna hänvisar Marcus till Too Good To Go eller till Espresso House gästsupport.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!