Kriminalprofessorn Leif GW Persson tycker att rikspolischefens uttalande är "osmakligt".
Kriminalprofessorn Leif GW Persson tycker att rikspolischefen Anders Thornbergs uttalande är "osmakligt". - Foto: Anders Wiklund/TT/Pontus Lundahl/TT

Leif GW Persson sågar uttalandet om Löfvings död: "Offentlig avrättning"

Rikspolischefen Anders Thornberg anser att han agerat rätt kring utredningen av Mats Löfving. Efter Löfvings död har Thornberg inte svarat på några frågor och menar att tystnaden beror på sorgearbete. Uttalandet fick däremot Leif GW Persson att rasa.


Efter polischef Mats Löfvings död den 22 februari i år har både familjemedlemmar och tidigare kollegor kritiserat bristen på stöd medan utredningen av honom pågick.

Dödsbeskedet kom timmar efter en presskonferens. Där presenterades en utredning som visade att Löfving varit jävig i samband med Linda Staafs tid som underrättelsechef vid Noa.

Här kan du läsa mer om Linda Staafs ord till Mats Löfving efter polishärvan.

Rikspolischefen om polisledningens agerande

Det har varit relativt tyst från rikspolischef Anders Thornberg efter sin kollega Löfvings död. Under tisdagen uttalade Thornberg sig om polisledningens agerande.

Till TV4 säger han att Polismyndigheten agerat rätt och att det fortfarande pågår ett sorgearbete inom polismyndigheten, därav tystnaden.

 – Vi har agerat utifrån Polismyndigheten och så vitt vi kan bedöma så har vi agerat på det sätt som vi kunde och borde göra. Min bedömning är att vi gjort det som var rimligt och att vi inte hade kunnat agera på något annat sätt, sa Anders Thornberg till TV4.

Leif GW om Thornbergs uttalande: "Osmakligt"

Under onsdagens sändning i TV4:s Nyhetsmorgon ställer sig däremot kriminalprofessor Leif GW Persson kritisk till Thornbergs svar.

– Han ville inte svara på någon av de här känsliga frågorna. I Löfvings fall beroende på att han var fullt upptagen med sorgearbete och det kunde han ha undvikit eftersom han utsatte ju faktiskt Löfving för en offentlig avrättning, utan rättslig grund, säger Leif GW i Nyhetsmorgon och tillägger:

– Det biten hade han kunnat bespara honom. Det blir det närmast väldigt osmakligt faktiskt.

Kriminalprofessorn är inte enbart kritiskt mot hanteringen av Löfving och utredningen mot honom. Leif GW har inte heller något förtroende för rikspolischefen överlag, som han inte tror kommer att sitta kvar länge. 

– I Sverige har vi, per polisanställd, världens dyraste polis och vi har prestationstal som är bedrövliga. Och detta måste åtgärdas. Anders Thornberg levde tyvärr inte upp till förväntningarna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!