Tusentals väntas nu bli utan omställningsstödet från CSN
Tusentals väntas nu bli utan omställningsstödet från CSN - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Bakslag för CSN: 4 000 väntas bli utan omställningsstöd

CSN räknar nu med att man inte kommer kunna betala ut det omställningsstudiestödet man först tänkt. Anledningen är att regeringens vårbudget inte innefattar några pengar som gör att myndigheten kan anställa fler och på så sätt hantera ansökningarna.


Det omdiskuterade omställningsstudiestödet som CSN tänkt betala ut har stött på ännu ett hinder. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att utbetalningarna kommer att försenas på grund av underbemanning. I dag kom uppgifter som gör gällande att nästan 4 000 studenter kommer att bli utan omställningsstöd. 

CSN fick anslag på 1,36 miljarder

Till en början var det tänkt att totalt 8 800 studenter skulle få ta del av de planerade utbetalningarna, som gjordes möjliga tack vare regeringens anslag på 1,36 miljarder kronor. Istället får cirka 5 000 studenter ta del av utbetalningarna och för de som ännu inte fått besked väntas nu interna åtgärder tas för att påskynda handläggningstiden.

– Regeringen beslutar nu om ett uppdrag till CSN att korta handläggningstiderna och ett uppdrag där man kommer att flytta personal för att göra det möjligt för fler att få besked så snart som möjligt, säger utbildningsminister Mats Persson till SR.

CSN blev överrumplade av söktrycket

Enligt Sveriges Radio bedömer CSN att man inte kommer kunna betala ut omställningsstudiestödet till det antalet man först tänkt.

Anledningen är att myndigheten blev så pass överrumplade av det höga söktrycket, att man var tvungen att ansöka om ytterligare 50 miljoner kronor från regeringen, för att kunna anställa fler personer. Men några pengar får man inte då regeringens vårbudget inte avsatt några. 

– Vi hamnar i ett bekymmersamt läge. Ungefär 600 miljoner bedömer vi i dagsläget att vi inte kommer att kunna bevilja, säger Kristina Forsberg, CSN Generaldirektör till SR. 

CSN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!