CSN hade budgeterat för drygt 18 000 ansökningar om omställningsstudiestödet under 2023, enligt Publikt. Men nu bedöms det bli mer än dubbelt så många. Arkivbild.
CSN hade budgeterat för drygt 18 000 ansökningar om omställningsstudiestödet under 2023, enligt Publikt. Men nu bedöms det bli mer än dubbelt så många. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Personalbrist stoppar utbildningspengar från CSN – fattas pengar

Cirka hälften av årets omställningsstudiestöd, 600 miljoner kronor, kommer inte att kunna betalas ut, skriver fackförbundet ST:s tidning Publikt. Centrala studiestödsnämnden (CSN) saknar handläggare.


CSN har inte fått det tillskott myndigheten begärt av regeringen inför vårändringsbudgeten. De extra pengarna – drygt 46 miljoner kronor – skulle ha använts för att anställa 90 nya handläggare.

— Jag vet inte skälet till att vi inte fick pengar, men jag fortsätter dialogen med vår uppdragsgivare, säger generaldirektören Christina Forsberg till Publikt.

Lanserades i fjol

Omställningsstudiestödet ska ge yrkesaktiva vidareutbildning. Det lanserades i fjol och en andra ansökningsperiod öppnade den 1 april i år.

Intresset har varit större än förväntat.

— Det vi alla vill är att den här reformen ska börja flyga. Men förutsättningarna finns inte. Vi behöver fler medarbetare, säger Forsberg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!