Här får du veta varför McDonald's logga ser ut som den gör
Här får du veta varför McDonald's logga ser ut som den gör - Foto: Pexels

Sanningen bakom loggan på McDonald's – inte som du tror

​McDonald's har haft sin logga sedan 1955. I dag känner de flesta igen det gula M:et och den röda skylten under, med namnet McDonald's på. Men har du någonsin tänkt på varför McDonald's logga ser ut som den gör? Det får du veta här.


Betydelsen bakom McDonald's-loggan

Karen Haller är psykolog och expert på färger och dess betydelse. Hon har skrivit en bok och forskat om färg i över 20 år. Hon beskriver för The Sun att McDonald's-loggans färger har en kraftfull betydelse.

Många tycks tro att det gula M:et ska föreställa pommes frites men så är alltså inte fallet. Färgerna i loggan ska nämligen ha en djupare betydelse som kommunicerar direkt med hjärnan och våra känslor.

Färgernas betydelse i loggan

– Röd färg ska stimulera hunger, aptit och dra till sig uppmärksamhet. Medan gul ska ge en känsla av glädje och vänlighet. När man kombinerar gul och röd tillsammans handlar det om snabbhet. In, ät, och ut igen, säger Karen Haller.

Karen säger även att gul är den färg som är mest synlig i dagsljus vilket betyder att det gula M:et lätt att se.

– Färgernas språk och hur de kommunicerar med hjärnan är snabbare än ord. Färger går direkt till våra känslor.

Därför syns mer grönt på McDonald's-restaurangerna

Nu på senaste tiden har många McDonald's-restauranger börjat använda sig mer av färgen grönt, speciellt på restaurangernas fasader. Enligt Karen ger den gröna färgen en helt annan stämning.

– Grön framhäver känslan av natur, naturligt och miljövänligt. Det handlar alltså inte längre om att det ska gå snabbt att få mat. Nu ska man mer kunna slappna av, bli bekväm och ta det lugnt med en kopp kaffe, säger Karen till The Sun.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!