En ny trend får hälsoexperter och tandläkare att höja ett varningens finger
En ny trend får hälsoexperter och tandläkare att höja ett varningens finger - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Martina Holmberg / TT

Expertens varning för nya trenden: "Föder bakterier..."

En ny trend har blivit viral på sociala medie-plattformen Tiktok. Genom att tillsätta godis, godispulver eller sirap smaksätter man sitt dricksvatten. Tandläkaren Abdul Matin Azizi höjer nu ett varningens finger för hälsoeffekterna trenden har.


Nya trender kommer och går hela tiden och med sociala medier som Tiktok sprids de med vinden. Vanligt är att mat och dryckestrender blir populära och testas av människor världen över. 

Nya trenden skapar kaos – ungdomar poserar med getter

#WaterTok trendar på sociala medier

Nu har ännu en ny trend blossat upp på sociala medie-plattformen Tiktok. Den här gången handlar det om att smaksätta dricksvatten. Dock har trenden fått hälsoexperter att uttala sig och rikta skarp kritik mot användandet av det smaksatta vattnet. 

Under hashtaggen #WaterTok har användare på plattformen skrapat ihop över 100 miljoner visningar på kort tid. I mängder av videor delas trenden hur man på olika sätt smaksätter vatten genom att använda godisarom, godisbitar eller smaksatt sirap. 

Nya Tiktok-trenden lämnar miljontals i chock: "Var inte beredd"

Tandläkaren avråder från trenden

The Independent har varit i kontakt med Dr Abdul Matin Azizi, som är tandläkare på Harley Private Dental i USA. Han menar att användandet av det smaksatta vattnet kan ha en mycket större påverkan på hälsan än vad folk tror. 

– Pulver och sirap kan innehålla höga halter av socker eller citronsyra som kan erodera tandemlajen och orsaka karies, vilket orsakar tandkänslighet och smärta. Socker kan föda bakterier i munnen, vilket leder till produktion av skadliga syror som angriper tänderna, säger han.

Han förklarar även att färgämnen som finns i de livsmedel man använder för att smaksätta vattnet även kan komma att färga tänderna över tid. 

Så om du är rädd om tandhälsan, följ tandläkarens råd! 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!