Grönsaken du INTE ska äta när det är värmebölja
Sommaren förväntas bli varm och då finns det viss mat som är mindre bra att äta. - Foto: Johan Nilsson/TT & Susanne Lindholm / TT

Grönsaken du INTE ska äta när det är värmebölja

Årets sommar ryktas bli varm och med höga temperaturer är det viktigt att dricka mycket vatten och få i sig bra mat. Men det finns viss mat som man helst ska undvika när temperaturen stiger.


Sommaren förväntas bli varm och Sverige har redan drabbats av bränder runt om i landet. Sommaren har redan bjudit på temperaturer uppemot 30 grader och juli förväntas bli extra torr.

Grönsaken att undvika

Det finns faktiskt viss mat som är mindre bra att konsumera när sommaren bjuder på värmebölja. Att man inte ska äta denna grönsak när det är höga temperaturer utomhus kan för många komma som en överraskning. Det är inte sällan som grönsaken är med på grillen när det ska ätas i sommarsolen. 

Sparris – väldigt uttorkande

Tro det eller ej så är sparris väldigt uttorkande. Sparris är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen bli av med överskottsvätska, skriver Allas. Det leder till att vi kissar mer och därmed förlorar kroppen den vätska vi dricker. Vätskedrivande livsmedel ser också till så att kroppen tappar salt, som är viktigt för kroppens funktioner, samtidigt som det är viktigt att inte överkonsumera salt.

Lagom är bäst

Trots att sparrisen är uttorkande så berättar Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap & samverkansutvecklare, för Nyheter24 att man ändå inte ska välja bort sparrisen helt och hållet. 

–  Sparrisen är fulladdad med vitaminer, mineraler, antioxidanter och även faktiskt lite protein och en hel del fibrer. En grönsak med massvis med hälsofördelar. Bra för immunförsvar, skelett och tarmhälsa, berättar hon och fortsätter:  

– Förr klassade man tom sparrisen som en medicinalväxt pga sina hälsofrämjande egenskaper.  

– Men, ja, sparrisen innehåller kväve- och svavelhaltiga ämnen i roten som är vätskedrivande. Människor med njurstensproblem eller reumatiska besvär kanske inte ska äta mängder med sparris och om man känner att värmen gör att man har svårt att få i sig vätska och bra mat så ska man tänka extra noga och undvika mat som är starkt urindrivande.

"Finns värre urindrivande faror"

Johanna Gerberich konstaterar att om man är frisk i övrigt så är sparris inget man ska undvika helt, lagom är helt enkelt bäst. 

– Det finns värre urindrivande ”faror” under varma heta dagar, som till exempel alkoholhaltiga drycker och kaffe. Samt att äta för mycket söta, feta och salta livsmedel påverkar vätskabalanden i kroppen negativt. Men som med det mesta: lagom är bäst, säger hon.

Här kan du läsa mer om vad som är bra att äta när det är varmt ute...

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!