Vad ska man äta och dricka under en värmebölja – och vad ska man absolut undvika?
Vad ska man äta och dricka under en värmebölja – och vad ska man absolut undvika? - Foto: Högskolan Kristianstad och Erik Johansen/NTB/TT

Experten: Här är är maten du INTE ska äta när det är värmebölja

Under en värmebölja finns det mat och dryck som både kan hjälpa och stjälpa den som plågas av sommarvärmen. Nyheter24 har pratat med Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap, om vad man ska stoppa i sig – och inte.


När solen gassar på och temperaturen börjar röra sig över 30-gradersstrecket, då gäller det att tänka till kring vad som stoppar i sig. Men vad hjälper, och vad stjälper, i extremvärmen egentligen?

Nyheter24 tog kontakt med Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, som gav sina bästa råd. 

Hur och vad ska man äta när det är varmt ute?

Det finns både vissa sätt att lägga upp sitt ätande på, och särskilda livsmedel, som är fördelaktiga under en värmebölja. 

– Först är det viktigt att tänka på att äta lite oftare och lite mindre mål. En del brukar inte ha så mycket matlust men det är såklart viktigt att få i sig näring, säger Gerberich och fortsätter:

Foto: Ella Olsson/Pexels

– Mat som naturligt innehåller mycket vatten är att föredra. Frossa i grönsaker, frukt och bär. Mejeriprodukter så som fil, yoghurt och färskost funkar också fint i värmen.

Gerberich tips på måltider och snacks i hettan: 

  • Matiga sallader med till exempel nudlar och valfritt protein.
  • Smoothies med gott om frukt. 
  • Kalla soppor såsom gazpacho eller gurksoppa. 

Vad ska man inte äta under en värmebölja?

Precis som det finns livsmedel att föredra i sommarvärmen finns det även mat som vi bör undvika. Det gäller framförallt fet mat och mat med låg vattenhalt.

– Så grillat kött, flottiga tillbehör och feta ostar är något vi bör dra ner på. Stora mål mat och buffér bör man också undvika, förklarar Gerberich och fortsätter:

Foto: Martina Holmberg/TT

– Sockerrika livsmedel så som godis och bakverk är kanske lätt att man blir sugen på att fira semester med, men är något man bör undvika i värmen. Hög sockerhalt är oftast lika med låg vattenhalt. 

Foto: Mariam Butt/NTB/TT

Vad ska man dricka när det är varmt ute?

Att få i sig tillräckligt med vätska i värmen är A och O. Enligt Gerberich ska man dock tänka till när det gäller temperaturen på drycken.

– Bäst är om drycken håller kroppstemperatur. Då kan kroppen snabbare ta åt sig av vätskan och vattnet behöver inte ”värmas på” i magsäcken innan kroppen kan nyttja det, förklarar hon.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gerberich betonar dock att ett iskallt glas vatten förstås är bättre än inget alls och att det kan göra under för att svalka en torr strupe. 

Hur ska man tänka kring alkohol i värmen?

Sommar och semester innebär inte sällan att det slinker ner en och annan kall öl eller ett par glas vin till maten. Men alkohol och värmebölja är ingen bra kombination menar Gerberich.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

– Alkoholen snor alla vätskereserver och är starkt vätskedrivande. Alkoholen påverkar också hormoner som gör att vi kissar ut mer än vad vi kan fylla på med. En iskall öl i solen är därför inget att rekommendera. 

Gerberich betonar även att det inte räcker att dricka varannan vatten, utan att man snarare ska dricka minst två glas vatten per ett glas vin.

/
/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hur mår du när värmen stiger över 30 grader?
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.