Härifrån kommer majoriteten av det tullen beslagtar
Härifrån kommer majoriteten av det tullen beslagtar - Foto: Pontus Lundahl/TT och Tullverket

Härifrån beslagtar tullen på Arlanda mest alkohol – vanliga resmålet: "Personer som..."

Tullen jobbar hårt för att stoppa illegala föremål från att komma in i Sverige. Men var kommer de saker som beslagtas ifrån?


De vanligaste föremålen som tullen på Arlanda flygplats beslagtar är något som vi tidigare rapporterat om. Tobak, då främst cigaretter och vattenpipstobak samt alkohol. På listan kan vi nu lägga till knark, narkotikaklassade läkemedel och dopingpreparat. Men var ifrån flyger dessa resenärer? Nyheter24 har tagit ett snack med Adam Hübinette, gruppchef på tullen på Arlanda.

Tobak

– När det gäller tobaken så är det främst personer som kommer ifrån länder i mellanöstern eller Asien, säger Tulltjänstemannen Adam Hübinette, till Nyheter24.

Alkohol

– Alkohol beslagtas främst från personer som har varit i sydöstra Europa typ Balkan, berättar Adam Hübinette, till Nyheter24.

Narkotika

– När det gäller mindre mängder narkotika som någon tagit med för eget bruk så är det oftast från länder med en mer liberal narkotikapolitik till exempel, Spanien, Holland, Portugal, USA och Thailand, säger Adam Hübinette, till Nyheter24.

Adam berättar vidare att de även förekommer beslag av större mängder narkotika från dessa länder, även om det i de större fallen ofta varierar. Smugglarna har inte sällan transfererat på någon av de större internationella flygplatserna, vilket gör det svårare att veta exakt vart narkotikan ursprungligen kommer ifrån.

Läkemedel

– Narkotikaklassade läkemedel påträffas ofta på personer som rest från länder där dessa inte är receptbelagda, säger Adam Hübinette.

När det kommer till läkemedel är det svårare att säga specifika länder då olika länders lagstiftning skiljer sig så mycket rörande receptbelagda läkemedel förklarar Adam.



/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!