Mimmi jobbar oftast i tullfiltret på Arlanda.
Mimmi jobbar oftast i tullfiltret på Arlanda. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5

Vanligaste föremålet folk åker fast med i tullen på Arlanda: “Många känner inte till det”

Ska du ut och resa snart? Då kan det vara bra att ha koll på vad du får och inte får ta med dig tillbaka in i Sverige när du kommer hem. För Nyheter24 berättar tullinspektören Mimmi om vad som är det absolut vanligaste folk försöker smuggla in.


Realityprogrammet “Gränsbevakarna Sverige” har sänts i två säsonger på Kanal 5 och discovery+ och ger tittarna en inblick i tullinspektörernas viktiga arbete. Inte sällan uppstår missförstånd, sjuka beslag och galna situationer vid landets hamnar, flygplatser och gränser. 

Tullinspektören Mimmi syns i "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5 och discovery+

Någon som dagligen stöter på detta är tullinspektören Mimmi, som tittarna har fått lära känna i “Gränsbevakarna Sverige“. Oftast jobbar Mimmi i tullfiltret på Arlanda, där hon stöter på alla möjliga fynd i resenärernas packning. 

Vidriga upptäcken i tullen på Arlanda – hittades i resväskan: "Det bara rann"

Det här är det vanligaste folk försöker smuggla in genom tullen

Mimmi förklarar att de på Arlanda har affischer i tullfiltret där det står bilder som tydligt visar vad som är tillåtet och inte att ta med sig in i Sverige. Men det visar sig att det finns vissa otillåtna saker som förekommer betydligt oftare bland resenärer som stoppas i tullen på Arlanda. Vad är egentligen det vanligaste som folk försöker smuggla in i landet? 

– Cigaretter och vattenpipstobak skulle jag vilja påstå. Det är något av det vanligaste. Man frågar hur mycket de har med sig, och de kanske säger att det är en limpa cigaretter, men så röntgar man väskan och så ser man att det är mycket mer, berättar Mimmi och tillägger: 

– Många har det också väldigt synligt på bagagevagnen när de kommer igenom tullfiltret. 

Även alkohol förekommer ofta bland ovetande resenärer, men det allra vanligaste som folk försöker ta in i landet är mat, menar Mimmi. 

– Det kan vara kött, frukt och dylikt som du inte får med om du reser utanför EU. Reser du inom EU så får du ha med dig det. Men det är jättevanligt. Folk köper med sig mat från hemlandet eller från semestern, och känner inte till att man inte får det.

Det här är den vanligaste ursäkten bland de som åker fast i tullen – kan ge dyra böter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!