Studentens vidriga upptäck i skolmaten: Ett råtthuvud
Råtthuvudet som studenten hittade i sin skollunch. - Foto: Weibo

Studentens vidriga upptäckt i skolmaten: Ett råtthuvud

Studenten gjorde ett minst sagt ovanligt fynd i skolmaten. Skolpersonalen hävdade att det var en bit ankhals men efter en utredning som myndigheterna gjorde visade sig att det i själva verket var ett råtthuvud i maten, rapporterar CNN.


Händelsen tog plats den första juni vid Jiangxi Industry Polytechnic College i den sydöstra provinsen Jiangxi, Kina. I en video som studenten publicerade på kinesiska sociala medier, plockar han upp det mörka håriga huvudet med sina ätpinnar. Studenten klagade till skolan över sitt fynd och fick då som svar att det var ankkött och inte ett råtthuvud.

Hade tänder och näsa

I videon kan man se en mun med vita tänder och formen av en näsa ovanför, attribut som en anka inte har. 

Videon blev snabbt viral och väckte uppståndelse i Kina, där livsmedelssäkerhet länge varit en stor fråga. Kinesiska myndigheter har sedan dess skärpt regleringen och genomfört periodiska tillslag, men skandaler med livsmedelssäkerhet, som i studentmatsalar, har fortsatt att skapa rubriker och väcka offentliga protester, skriver CNN.

Videon fick mycket uppmärksamhet och bidrog med diskussioner på nätet där många, likt studenten, var övertygade om att det minst sagt var ett råtthuvud.

Skolan: Det är ett stycke ankhals

När det offentliga trycket ökade utfärdade skolan ett uttalande som hävdade att föremålet som visas i videon inte var ett råtthuvud, utan ett stycke ankhals, vilket är en populär delikatess i Kina.

"Vår undersökning fann att videon verkligen spelades in i vår skolmatsal men innehållet stämmer inte överens med fakta", står det i uttalandet enligt tidningen.

Det stod även att studenten hade bjudit in klasskamrater att titta på föremålet och bekräftat att det var en ankhals och hade lämnat in ett skriftligt förtydligande för detta. Skolan tillade att det lokala distriktets marknadstillsynsmyndighet hade skickat brottsbekämpande tjänstemän till matsalen för att undersöka saken.

Samma dag dök en tjänsteman vid distriktets marknadsövervakningsbyrå upp på Jiangxi radio- och tv-station och sa att tjänstemän hade "upprepade gånger jämfört föremålet och bekräftat att det verkligen var en ankhals."

Allmänheten inte övertygad

Samtidigt cirkulerade en "förtydligande" video av studenten online där han säger att han nu vet att det inte var ett råtthuvud, utan en ankhals. Men allmänheten blev inte övertygade och kallade det hela för en bluff och att studenten tvingats till uttalandet.

Slutsatsen: Det var ett råtthuvud

En vecka senare drog den provinsiella utredningsgruppen slutsatsen att det främmande föremålet faktiskt inte var en ankhals. Marknadsövervakningsbyrån och skolan hade kommit fram till fel slutsats eftersom de inte undersökte objektet tillräckligt noga.

Matsalens licens har nu dragits in och företaget som driver den har fått ett maxstraff enligt livsmedelssäkerhetslagarna. Tjänstemän vid skolan och den lokala marknadsövervakningsbyrån kommer också att straffas, enligt CNN.

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!