Detta ska du göra om du blivit biten av en orm.
Detta ska du göra om du blivit biten av en orm. - Foto: Cornelius Poppe/TT och Terje Pedersen/TT

Rekordmånga ormmöten – det ska du göra om du blir biten

Det fina vädret bidrar till att många är ute och rör sig i skog och mark som en konsekvens av detta har under våren många hört av sig till giftinformationscentralen med frågor om ormbett. Detta är åtgärderna du ska ta om du blivit biten av en orm.


Under maj och juni har Giftinformationscentralen fått in många samtal angående ormbett. Man skulle kunna tro att det beror på att det är fler ormar i år än vanligt, så är dock inte fallet enligt ormguiden Göran Hermansson. Det är snarare människors vilja att vara ute i det vackra sommarvädret som är förklaringen

– När det är vackert väder är folk ute i naturen och då ser de ormar, säger Göran Hermansson till SVT.

Läs mer: Pilotens skräck – 3 000 meter upp i luften: ”Kunde höra en knappnål falla”

Detta ska du göra om du blir biten av en orm

Den enda giftormen som lever naturligt i Sverige är huggormen. Huggormen är normalt inte aggressiv och kommer inte attackera så länge man inte trampar rakt på den. Dock kan olyckor alltid hända. Många som blir ormbitna får inga symtom, detta beror med största sannolikhet på att inget gift har sprutats in. Något som spelar in på hur omfattande dina besvär blir är vart på kroppen du blivit biten. Om du blir biten av en orm ska du fortast möjligt ta dig till ett sjukhus men utöver det finns det andra åtgärder du bör vidta, enligt 1177.

  • Håll dig still i största möjligt mån. Om du fått gift insprutat i kroppen sprids det snabbare om du rör dig.
  • Om du blivit biten i exempelvis en arm, försök hålla den högt.
  • Området kring där du blivit biten blir ofta svullet. Ta därför av dig saker som skor, ringar och klockor.
  • Pilla inte på området där du blivit biten. Försök inte själv suga ut giftet, kyla eller värma. Detta kan försämra utvecklingen.
Orm
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!