Vilka risker finns det med Tiktok-trenden?
Vilka risker finns det med Tiktok-trenden? - Foto: Stella Pictures/Janerik Henriksson/TT

Tiktok-trend påstås förstora brösten – genom att äta oväntade produkten: “Skadlig”

En ny trend på Tiktok får folk att kasta sig till butikerna. Flera influencers har postat videor på plattformen där de hävdar att bipollen fått deras bröst att växa.


På Tiktok trendar videor där folk påstår att bipollen fått deras bröst att växa. En viral video av influencern Camila Elle har fått över 15 miljoner visningar. Hon hävdar att hennes bröst har växt i storlek sedan hon började äta bipollen. Kommentarsfältet har fyllts med folk som själva vill prova trenden.

Foto: Skärmavbild Tiktok @camilaelle

Flera ifrågasätter dock effekten av bipollen och menar att det kan vara p-piller som gjort att brösten växt. Några har lämnat obesvarade kommentarer där de frågat influencern om hon använder hormonellt preventivmedel.

Foto: Skärmavbild Tiktok @camilaelle
Foto: Skärmavbild Tiktok @camilaelle

Riskerna med bipollen

Läkare varnar för att trenden kan få allvarliga följder. I en intervju med TV4 säger läkaren Rika Hammarström att bipollen kan ge problem hälsofarliga problem. Enligt henne finns det inte någon som helst vetenskaplig studie som säger att bipollen skulle öka bröststorleken.

– Den här trenden är så patetisk, skadlig och oärlig. Det är väldigt oroväckande för de som tror på den, har Rika Hammarström sagt till TV4.

Hon säger att ett ämne i bipollen är farligt för människor och att FDA därför har varnat för att man ska vara väldigt försiktig eftersom att det kan medföra problem som högt blodtryck och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Vid överdosering kan det även vara dödligt.

Helena Kopp Kallner är överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Hon förklarar att bröst främst består av hormonkänslig vävnad och fett, och att hon har svårt att tro att bipollen skulle kunna få dem att växa.

– Det finns egentligen bara tre vedertagna sätt att få större bröst på. Det första är genom hormoner, exempelvis om man tar p-piller. Det andra är viktuppgång och det tredje sättet är om man opererar brösten större, säger hon till Nyheter24.

Hon varnar för att om något får brösten att växa i storlek så borde man ifrågasätta vad det innehåller. Att stoppa i sig något i klass med hormonella läkemedel kan vara skadligt. Men att det skulle finnas någon sanning bakom Tiktok-trenden tvivlar hon på.

– Jag tror att det är falsk marknadsföring. Det här tror jag inte på.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!