Polisen har under torsdageftermiddagens upplopp på Järvafältet tacklat och pepparsprayat en reporter.
Polisen har under torsdageftermiddagens upplopp på Järvafältet tacklat och pepparsprayat en reporter. - Foto: Skärmdump från Alkompis livesändning.

Journalist pepparsprayad och nedtacklad av polis på Järvafältet: "Han gör inget annat än att filma"

Det var under torsdagseftermiddagen som en reporter från Alkompis blev tacklad och pepparsprayad av polis under en livesändning från en demonstration på Järvafältet.


Det var under torsdagen som en eritreansk festival och allmän sammankomst urartade på Järvafältet i Stockholm. Festivalen som hålls till stöd för den eritreanska regimen, lockade även tusen motdemonstranter. Som resultat av detta har tumult och upplopp uppstått, med bland annat stenkastning mot polis. Till följd av upploppet förekommer stora trafikstörningar på E18.

Kaos utbröt på Järvafältet

Videon med den av polisen tacklade reportern, uppmärksammades först på X, före detta Twitter, har fått stor spridning. På klippet syns hur en reporter filmar tumultet som uppstått, efter att en demonstrationen urartat. Plötsligt blir reportern från Alkompis nedtacklad och pepparsprayad av ingripande polis, efter att ha ropat "Press, Press, Press".

Om bakgrunden till det inträffade säger Alkompis vd Julia Agha till Nyheter24:

– Vi såg nyheten om våldsamma demonstranter och tog beslutet att sända live på plats med hjälp av mobiltelefon, säger Julia Agha på mediehuset Alkompis till Nyheter24.

Under livesändningen skulle plötsligt läget ändras.

– Plötsligt uppstod det här kaoset och han råkade befinna sig mitt i det men han gör inget annat än att filma och prata, när polisen kommer springande och tacklar ned honom, säger Julia Agha till Nyheter24.

Efter händelsen blev reportern kvarhållen, tillsammans med demonstranterna innan han fick lämna platsen.

Alkompis är ett svenskt arabiskspråkigt mediehus. Alkompis skriver svenska nyheter och samhällsinformation på arabiska. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Polisen Stockholm.

– En journalist som befinner sig på samma plats som dom som befinner sig på en allmän sammankomst är omöjligt för oss att detektera, säger Mats Eriksson, presstalesman på polisregion Stockholm.

På frågan om det gör någon skillnad att reportern flera gånger säger att han är press, säger polisen att det är försent och att man då redan hunnit gripa reportern.

Se videon från Alkompis vd Julia Aghas Twitter här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!