Den afrikanska svinpesten har spridit sig i Sverige, men inte i Danmark.
Den afrikanska svinpesten har spridit sig i Sverige, men inte i Danmark. - Foto: Michael Probst/TT & Pontus Lundahl/TT

Staketet som stoppar den afrikanska svinpesten: "Svenskarna har haft tur"

I nuläget finns det inga vildsvin i Danmark. Det beror på att danskarna 2018 vidtog en rad åtgärder för att hindra den afrikanska svinpesten från att sprida sig.
​– Svenskarna har haft tur som inte drabbats tidigare, med så många vildsvin som ni har, säger Jens Munk Ebbesen till SVT.


I Sverige finns det ungefär 300 000 vildsvin, men i Danmark finns inga alls ute i det fria. Detta beror på den afrikanska svinpesten som Danmark såg till att få stopp på. Det var SVT Nyheter först att rapportera om.

Mellan gränsen från Danmark till Tyskland finns ett sju mil långt stängsel som håller ute vildsvin från Danmark. Det var under 2018 som Danmark beslutade om att bygga staketet då de ville hindra den afrikanska svinpesten från att ta sig in i landet.

I samma veva som stängslet monterades upp sköts de 150 vildsvin som fanns kvar i Danmark.

– Svenskarna har haft tur som inte drabbats tidigare, med så många vildsvin som ni har, säger Jens Munk Ebbesen som är chefsveterinär på Landbrug & Fødevarer i Danmark till SVT.

Öresundsbron inget problem för danskarna

Mellan Sverige och Danmark finns ingen landförbindelse förutom Öresundsbron. SVT Nyheter har pratat med Mette Kirkeskov Sie som är enhetschef på Dyresundhet och som menar att detta inte oroar danskarna särskilt. 

– Om ett vildsvin skulle gå ut på bron, skulle vi veta det innan det hinner komma till Danmark.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!