EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien avbröts efter att två svenskar dödats i ett misstänkt terrordåd i Bryssel.
EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien avbröts efter att två svenskar dödats i ett misstänkt terrordåd i Bryssel. - Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT och Sylvain Plazy/AP/TT

Sveriges EM-kvalmatch bryts efter misstänkt terrordåd i Bryssel

Två svenskar sköts ihjäl i Bryssel kort före avspark i EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige. Trots det startade matchen – men i paus togs beslutet att bryta den.


Två svenska medborgare har skjutits ihjäl i Bryssel, bekräftar belgisk polis. Skjutningen inträffade drygt 1,5 timme innan avspark i EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige, vilken avbröts i pausen. 

– Vi följer händelseutvecklingen och återkommer till er med mer information, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, efter beskedet att matchen brutits.

Tv-team fick evakuera arenan i Bryssel

Fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt eskorterades bort från läktarplats efter beskedet att två svenskar dödats i en skottlossning i Bryssel kort före avspark.

– Det är med tungt hjärta som vi nu konstaterar att den fotboll vi älskar nu har drabbats av ett svårt attentat här i Bryssel i kväll och vi har svenska supportrar som offer. Det är vad vi vet, säger den förre statsministern.

Sändande bolag Viaplay avslutade tv-sändningen och evakuerade då belgisk polis bett dem att lämna tv-området på arenan.

Uppmaningen till svenska fans: "Stanna kvar på era platser"

Martin Fredman har kommit med en uppmaning till de svenska fansen som är på plats på Kung Baudouin-stadion:

– Stanna kvar på era platser. Just nu säger belgisk polis att detta är den säkraste platsen vi kan vara på. Vi följer händelseutvecklingen och återkommer till er med mer information.

Camp Sweden: "Ta hand om varandra"

Supporterföreningen Camp Sweden skriver på X, tidigare Twitter:

“Vi uppmanar alla svenskar på plats i Belgien att följa de restriktioner som ges av säkerhetspersonalen på arenan. När vi får någon ytterligare information kommer vi självklart att dela den här. Ta hand om varandra!”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!