Här är hundraserna som är känsligast för vinterns kyla.
Här är hundraserna som är känsligast för vinterns kyla. - Foto: Anders Wiklund /TT Henrik Montgomery/TT

Här är hundraserna som klarar vintern sämst: “Jättenedkylda”

Vinterns låga temperaturer slår hårt mot Sverige och vi är inte ensamma om att frysa – här är hundraserna som klarar kylan sämst.


När termometern visar femton minusgrader och vintermörkret ligger som ett tyngdtäcke över tillvaron är en promenad inte särskilt lockande. En som däremot måste ut oavsett väder är hunden, men alla hundraser är inte lika tåliga för iskylan. Nyheter24 har talat med Åsa Rising, veterinär på Anicura, för att få ta reda på vilka.

Temperaturen kan under vintern variera, och ju kallare grader desto större risk för skador. I sitt yrke är Rising van vid att se hundar med köldskador. 

– Det brukar alltid komma någon patient under vintern som drabbats av köldskador. Vanligast är att hunden förfrusit kanterna på öronlapparna, vilket kan bero på att hunden varit ute i kallt väder lite för länge. 

Olagliga missen hundägare gör på vintern – kan leda till fängelse

Så skyddar du din hund i extremkylan: "Kan falla omkull"

"Blir snabbare nedkyld"

Hundens öron varierar i utseende beroende på rasen, men generellt sett är öronen tunnare och blir därmed extra känsliga för det kalla vädret. Det finns också en del hundraser som hundägaren behöver ta hand om lite extra.

– Alla korthåriga raser med tunna ben är extra känsliga, exempelvis vissa korthåriga jakthundar som pointer eller slät vorsteh. Det är hundar som man tänker sig ska vara jättetåliga, men de har väldigt kort päls och inget skyddande ullager. Även små hundraser kan vara känsliga, eftersom de inte har så mycket kroppsmassa överlag, säger Rising. 

Som hundägare ska man inte vara rädd för att gå ut med hunden när det är kallt, men det gäller att ge hunden rätt förutsättningar. Rising förklarar att alla hundar, även hundar med kort päls, kan vara ute i minusgrader. 

Nyckeln är att hunden ska kunna röra på sig. Hundar med tjock päls, exempelvis polarhundar, är visserligen mindre känsliga – men kräver också förberedelse från hundägaren. 

– En hund med polarpäls kommer alltid klara sig bättre i kallt väder, även om den är still. De kan ju till och med ligga ute och sova, men det kräver att de ändå har en torr liggplats eller värme underifrån för att de inte ska bli jättenedkylda. För andra hundar kan det hjälpa mycket att bara ha en ordentlig filt att sitta på och kanske få en jacka över sig när man pausar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!