Att lämna hunden i en kall bil för länge kan leda till skador och åtal.
Att lämna hunden i en kall bil för länge kan leda till skador och åtal. - Foto: Janerik Henriksson/TT Tomas Oneborg/SvD/TT

Olagliga missen hundägare gör på vintern – kan leda till fängelse

Att lämna hunden i en kall bil kan leda till allvarliga köldskador, men också att ägaren gör sig skyldig till djurrättsbrott eller djurplågeri. Veterinär Åsa Rising klargör varför.


Att ta med hunden under en stressig vardagshandling kan kännas opraktiskt. Dessutom är det snöoväder ute som skulle göra hunden alldeles blöt. Den får vänta i bilen, ja det känns enklast – men hur mår egentligen din hund i den kyliga bilen? Nyheter24 har talat med Åsa Rising, veterinär på Anicura, för att få frågan besvarad. 

Hunden kyls ned

Under de senaste veckorna har Sveriges väderrapport bestått av minusgrader och isiga vindar. Att ta ut hunden i ovädret är i sig inte ett problem, men den behöver rätt förutsättningar för att hålla sig varm. Det viktigaste är att hunden har utrymme att röra sig.

– I bilen är hunden instängd och har ingen möjlighet att värma upp sig. Det finns ingen yta att röra sig på och det är väl egentligen det stora problemet. Även en hund som har ganska mycket päls blir nedkyld när den tvingas sitta still, säger Rising.

Enligt en rapport från Jordbruksverket ska hunden aldrig placeras i en bil som är kallare än fem minusgrader, men Rising poängterar att det också är en fråga om tid.

– En hund som fryser blir kall över tid. Hur allvarligt nedkyld hunden blir beror såklart på omgivningstemperaturen, men det räcker med att själv sitta i bilen en kall dag och inte ha motorn igång för att förstå att det ganska fort blir kyligt, även om man har kläder på sig.

Så skyddar du din hund i extremkylan: "Kan falla omkull"

Lagarna du måste känna till innan du köper hund – för att undvika problem

Kan leda till fängelsestraff

Att under en längre period stänga in hunden på en begränsad yta är inte tillåtet och kan få lagliga konsekvenser. Hundägaren kan i det fallet anklagas för att begå ett djurskyddsbrott, men även djurplågeri.

– Om kylan riskerar att framkalla skador eller lidande hos hunden skulle djurplågeri kunna vara aktuellt. De flesta hundar tål kyla bättre än värme, men det finns såklart gränser och skillnader mellan raser och individer. Det skulle krävas att bevisa att hunden är påtagligt påverkad eller utsatt för lidande, säger Joakim Johansson, enhetschef på Länsstyrelsens djurskyddsenhet, i en kommentar till Nyheter24. 

Johansson menar att de fall som sköts av rättsväsendet framför allt har skett under den varma säsongen. Polisen har i de fallen behövt öppna bilen för att ta ut hunden på grund av den akuta skaderisken. 

Både djurskyddsbrott och djurplågeri kan ge upp till två års fängelse, men det är ovanligt att domen leder till fängelse. För grövre fall kan man också bli dömd för grovt djurplågeri och där är straffskalan är mellan sex månader och fyra år. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!