- Foto: Henrik Montgomery/TT & Jonas Ekströmer/TT

Turkiet sa ja till Sverige i NATO – 3 saker som händer nu

Sveriges väg in i Nato har hittills varit allt annat än spikrak. Men nu när Turkiet har godkänt Sveriges ansökan så har vi kommit en bit på vägen. Så vad händer härnäst?


Den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 fick Nato-frågan upp på tapeten. Dryga tre månader senare, den 18 maj 2022, lämnade Sverige in en officiell Nato-ansökan. 

De flesta medlemsländerna sa ja till Sveriges inträde men inte Turkiet och Ungern. Nu, över ett och ett halvt år senare har Turkiet sagt ja till Sveriges Nato-inträde. Men det innebär inte att vi är med, så hur ser egentligen processen ut?

Nato-piken från Norrlands Guld får kommentarsfältet att koka: "Byt ALDRIG..."

Alla medlemsländer måste säga ja 

Alla Nato-länder måste godkänna nya medlemmar innan de kan gå med. Nu är det Ungerns parlaments tur att godkänna Sverige. 

I tisdags bjöd Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, in Sveriges statsminister Ulf Kristersson för samtal om medlemskapet. Det är dessvärre oklart om det kommer bli något sådant möte innan ledarna möts på EU-toppmötet i Bryssel om en vecka.

Nato-piken från Norrlands Guld får kommentarsfältet att koka: "Byt ALDRIG..."

Sverige behöver lämna dokument till USA

Efter att alla Natoländer har godkänt Sveriges ansökan så är nästa steg att beslutet ska ratificeras i USA, eftersom Natos grundfördrag är placerat på det amerikanska utrikesdepartementet. Det innebär att Sverige ska överlämna ett anslutningsdokument och när det är klart är vi officiellt medlemmar.

Då hissas den svenska flaggan

Processen fullbordas när den svenska flaggan hissas bredvid de andra 31 Natoländerna. Det finns möjlighet för detta att ske vid två tillfällen i vår. Antingen vid Natos försvarsministermöte i Bryssel den 14 - 15 februari, eller den fjärde april vid Natos 75-årsjubileum. 

Källa: Regeringen

Här får du 5 000 i böter om du lämnar hundbajs på marken

Kritikstorm mot Jenny Alversjö – efter intervjun med Kristersson: "Fattar du inte..."


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!