I Gränsbevakarna Sverige får vi följa tullens arbete
I lasten hittar tullen en stor mängd alkohol. - Foto: Skärmavbild/Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5

Här stoppar tullen man med 800 liter öl: "Ska ge till mina vänner"

I säsongens första avsnitt av "Gränsbevakarna Sverige" anar tullen oråd när de stoppar en lastbil från Polen. Och mannens förklaring bakom fyndet är inte helt i linje med vad lagen säger.


I “Gränsbevakarna Sverige” på Kanal 5 och discovery+ får vi följa de som arbetar med att bevaka och kontrollera landets gränser. Dagligen stöter tullinspektörerna på en hel del märkliga situationer i form av konstiga bortförklaringar och spännande fynd. 

Här kan du se när tullen gjorde en fasansfull upptäckt – i form av en kremerad människa.

Fyndet i "Gränsbevakarna Sverige" – upptäckten i lastbilen 

I säsongens första avsnitt får tittarna se när tullinspektören Johan och hans kollegor vinkar in en lastbil i Ystad som kommit med färjan från Polen. Och det dröjer inte länge innan de inser att det finns mer i lasten än mannen bakom ratten säger. 

Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Mannen brukar handla saker i Sverige på Blocket och liknande sidor som han sedan säljer i Polen. När lasten inspekteras görs ett överraskande fynd i form av en stor mängd alkohol.  

– Jag dricker, och om några av mina vänner vill ha så ger jag till dem, svarar mannen på frågan om vad alkoholen ska användas till. 

Tullen konstaterar snabbt att det är en för stor mängd för en person som inte fast uppehåller sig i Sverige. Det rör sig nämligen om ungefär 50 liter starksprit och 700-800 liter öl. 

Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Tullens upptäckt: "Fraktar alkohol till vänner"

Mannen menar att han ska ge alkoholen till sina kompisar, något som tullinspektörerna förklarar är olagligt. I det här fallet misstänker tullen inte att mannen ska sälja alkoholen vidare, vilket hade klassats som smuggling – men däremot kan mannen ha gjort sig skyldig till ett annat brott. 

– Det kan vara så att han fraktar alkohol till vänner, men enligt svensk lagstiftning får man inte transportera alkohol utan rätt dokument och säkerställd skatt, förklarar Johan. 

Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Längst in i lastbilen hittas även flera dunkar med diesel, och enligt mannen själv rör det sig om ungefär 300 liter. Eftersom bilens tank bara rymmer ungefär 100 liter väcker det här stora frågetecken. Även dieseln omfattas av lagstiftningen om punktskatt, och tullen väljer även att omhänderta dunkarna. Hela beslaget kommer ingå i utredningen eftersom mannen är misstänkt för skattebrott. 

I spelaren ovan kan du se mer av tullens upptäckt. 

“Gränsbevakarna Sverige” sänds på discovery+ och Kanal 5. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!