Hur får vi fler unga i jobb?

Arbetslösheten bland ungdomar är alarmerande hög i Sverige. Enligt EU:s statistikorgan Eurostat ligger den på skrämmande 20 procent.


Vad gör Sverige fel och hur gör andra länder som lyckats bättre? I Nederländerna och i Danmark har frågan debatterats flitigt under de senaste 10-20 åren. Och ett batteri av åtgärder har i dessa länder tvingat ner ungdomsarbetslösheten till historiskt låga nivåer. Det finns alltså vägar framåt.

Alliansregeringen har redan halverat arbetsgivaravgifterna - som är en slags skatt på arbete - för alla under 26 år och vill fortsätta sänka arbetsgivaravgifterna för de unga.

Socialdemokraterna vill slopa arbetsgivaravgiften för arbetslösa mellan 20 och 25 helt och hållet. Till det vill man också införa ett "förstajobbet-avdrag". De arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom kan dra av två tredjedelar av hela lönekostnaden under ett års tid för den som anställer en långtidsarbetslös ung person. Men samtidigt vill man ta bort den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga - vilket skulle medföra en kostnadsökning för de flesta företag med många unga anställda.

Centerpartiet och folkpartiet vill dessutom utöka undantagen i turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd) - det vill säga principen "sist in, först ut" som gör att många ungdomar och invandrare som står långt från arbetsmarknaden, men ändå lyckats få ett jobb, drabbas av uppsägning först av alla i dåliga tider. Också miljöpartiet har tidigare varit inne på samma sak. Undantaget innebär i dag att småföretag med mindre än tio anställda får undanta två personer från turordningsreglerna. Fp och c vill att undantaget ska omfatta alla företag.

Moderaterna, kristdemokraterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet vill däremot inte utöka undantagen i turordningsreglerna.

Vad tycker du? Rösta på ett av alternativen högst upp till höger.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!