Thingwall flyttar schackpjäsen
1 av 2
Thingwall flyttar schackpjäsen
Men kommer Reinfeldt att nappa?
2 av 2
Men kommer Reinfeldt att nappa? - Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP/Scanpix

Politisk vilde vill kohandla med Reinfeldt

Efter anklagelser om kohandel och privata särintressen visar den avhoppade moderaten Göran Thingwall sina kort för statsministern. Thingwall kräver vårdreformer för att rösta med regeringen i kärnkraftsfrågan.    


Riksdagsledamoten Göran Thingwall hoppade av moderaterna för att han menar att regeringens vårdvalspolitik är ett svek mot privatläkare på nationell taxa.

I en artikel på Politikerbloggen går nu Thingwall till motattack efter statsministerns uttalanden om att "ekonomiska särintressen" och "kohandel" ligger bakom Thingwalls agerande.

Detta sedan Göran Thingwall hotat med att rösta nej i kärnkraftsuppgörelsen och därmed stjälpa hela förslaget.

Thingwall menar att regeringen har kohandlat sig in i den här situationen själva genom att göra upp med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) där man sålt ut mångfalden i vården - eftersom privatläkarna måste sälja in sin verksamhet till just landstingets vårdval.

Göran Thingwall visar nu Fredrik Reinfeldt vilka kort han har på handen genom att erbjuda en överenskommelse som säkrar hans röst i kärnkraftsfrågan:

Dels ska den som köper en privat vårdinrättning kunna välja själv om man fortsätter på den nationella taxan eller om man ansluter sig till landstingets vårdval, dels ska journalerna som landstinget kräver vara  avidentifierade.

Kommer Fredrik Reinfeldt att fortsätta på sin inslagna väg med att inte förhandla under utpressning? Eller är kärnkraftsuppgörelsen värd denna tillägsproposition?

Han måste antagligen kolla med Maud Olofsson först. Om hon har fått ordning på dissidenterna i sin båt kan han glömma Thingwall eftersom det behövs totalt fyra avhopparröster från alliansblocket för att stjälpa förslaget.

Som det gamla ordspråket säger: "Det finns två saker i livet man inte vill se hur de görs: Korv och lag."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!