Caroline Stenman avslöjades när hon infiltrerade sverigedemokraterna.
Caroline Stenman avslöjades när hon infiltrerade sverigedemokraterna. - Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Ledande sd:are kan ställas inför rätta före valet

Utredningen är klar och förundersökningen överlämnad till åklagare. Nu riskerar ledande sverigedemokrater att ställas inför rätta före valet.- Det är angeläget att det blir ett beslut i det här ärendet, säger chefsåklagaren Birgitta Tholander Werne.


Sveriges Radios vd Mats Svegfors har tidigare uttalat sig om att han vill att rättsprocessen mot de sd-toppar som misstänks för överfallet på Kalibers reporter Caroline Stenman på en Tallinkfärja i januari 2009 skyndas på.

Och nu kan verkar de som om en rättsprocess mot de misstänkta sverigedemokraterna kan dra igång före valet.

– Det är angeläget att det blir ett beslut i det här ärendet, säger chefsåklagare Birgitta Tholander Werne till Expressen.

Stenman infiltrerade sverigedemokraterna när hon avslöjades. Enligt Caroline Stenman blev hon konfronterad i en hytt av Erik Almqvist, ordförande i SDU och riksdagskandidat för sverigedemokraterna, och Christian Westling, styrelseledamot i SDU och riksdagskandidat.

Almqvist ska även tagit Stenmans väska när hon försökt fly från hytten. Dessutom misstänks ytterligare en sverigedemokrat för att ha lurat till sig Stenmans hyttnyckel, och senare genomsökt hytten.

Polisen är klara med de åtgärder vi har kommit överens om så nu ska jag ta ställning till om det behöver ske ytterligare åtgärder när jag kommer tillbaka från semestern, säger chefsåklagare Birgitta Tholander Werne till Expressen.

Werne är fåordig kring bevisläget och huruvida det kommer bli en rättegång, men säger att ett beslut kommer "i augusti någon gång".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!