Vad har fått oss att skämmas?
1 av 5
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage
Sportbladets Hamrénartikel.
2 av 5
Sportbladets Hamrénartikel. - Foto: Faksimil Aftonbladet.se
Özz Nûjen och Jens Stoltenberg i Skavlan.
3 av 5
Özz Nûjen och Jens Stoltenberg i Skavlan. - Foto: Faksimil SVT
Nordkorea?
4 av 5
Nordkorea? - Foto: Stian Lysberg Solum / TT BILD
Komikern och debattören Özz Nûjen blir snart "Statminister Nûjen" i en ny show.
5 av 5
Komikern och debattören Özz Nûjen blir snart "Statminister Nûjen" i en ny show. - Foto: Emma Malmlöf

NRK, Mona Lisa och fotbollsfantast-Morgan – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 43:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se .

3. Fotbollsfantasten Morgan Hjalmarsson

Det är säkert inte okänt för många vad undertecknad anser om de politiska utspelen kring maskeringsförbud på svenska fotbollsarenor. Men vissa av dessa håller en helt annan nivå.

Precis innan vi lyft handen från ansiktet efter regeringens hearing på Rosenbad om idrottsvåld dök det folkpartistiska kommunalrådet Morgan Hjalmarsson från Borås upp.

I ett klipp på Youtube föreslår han maskeringsförbud på Borås Arena. Men det är först när han själv dyker upp i bild som man vill dunka ansiktet in i en vägg:


Trots att det är svårt att ta honom på allvar så inser man att den här fotbollsfantasten faktiskt har makt över sin kommun. Den tanken blev dock ganska kortvarig. Sedan upptäcktes nämligen Hjalmarssons andra klipp på Youtube:



Mannen är ett geni.

2. Erik Hamréns Mona Lisa-leende

Nej, Sportbladet. Sluta.

Ungefär så kändes det när vi i veckan fick beskåda den kanske konstigaste vinkeln och det konstigaste montaget hittills i år i svensk sportjournalistik.

Sverige hade precis fått beskedet att det blir Portugal som står för motståndet i playoffspelet till VM 2014. En mardrömsmotståndare. Det finns tiotusen olika vinklar på hur svårt det är, hur bra Ronaldo spelar och om Zlatan verkligen räcker för att stoppa portugiserna.

Men vad betydde egentligen Erik Hamréns leende under lottningen? Ingen undrade – utom en enda tidning. Sen kom jämförelsen.

Titta på den här ingressen och försök att inte gömma ditt ansikte så djupt ner i händerna som du kan:

1. NRK – det är en förkortning för Nordkorea va?

Det började med att den högaktuelle komikern och debattören Özz Nûjen gästade Fredrik Skavlans pratshow förra fredagen. Men de hyllningar som Nûjen fick då förbyttes snabbt i raseri mot SVT:s norska motsvarighet NRK.

Under helgen kom nyheten att kanalen klippt bort den här kritiken mot norska regeringspartiet Höyre och dess främlingsfientliga samarbetsparti Fremskrittspartiet. Anledningen? Att de inte kunde vara där och försvara sig mot att Nûjen rättmätigt kallade förslag om att skicka ut alla romer för rasism.

Här är det så oerhört hemska som Fremskrittspartiet inte kunde försvara sig mot (börjar ungefär åtta minuter in):



I samband med att programledaren Skavlan påpekade detta sa komikern:

– Det är många sådana som jag som inte heller är där och kan försvara sig när Fremskrittspartiet pratar.

För det fick han, förklarligt nog, jubel och rungande applåder.

Har ni Nordkorea-larmet redo?

Det är nu det blir 
sjukt på riktigt. Applåderna som Nûjen fick lades i NRK i stället in efter att tidigare statsministern Jens Stoltenberg sagt att han inte tycker att Fremskrittspartiets förslag är samma sak som rasism.

I klippet kan man till och med höra hur inklippta applåderna låter. För en sekund är det lätt att glömma att NRK står för Norsk Rikskringkastning och inte Nordkorea.

(i slutet av videon)

/
/
/
NRK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.