Bilden är en rekonstruktion.
Bilden är en rekonstruktion.

Sexistisk fråga på skolprovet: Vad kallas tjejer som ligger runt

Elever på högstadieskola i Alingsås fick svara på sexistisk fråga på ett skolprov.


På Östlyckeskolan i Alingsås fick eleverna i nionde klass nyligen göra ett "kärlek, sex och samlevnads" prov, där en av frågorna ville ha svar på vad en tjej som "ligger runt" kallas. 

Svaret på frågan bland eleverna blev "madrass".

Bilder på provet har under helgen spridit sig på sociala medier och väckt många reaktioner. 

Rektorn kände inte till provet

– Det är lösryckt ur ett sammanhang. Det är olyckligt att det kallades prov. Det är snarare ett tematiskt övergripande arbete som har genomförts under tre och halv vecka under rubriken "kärlek, sex och samlevnad", säger rektorn Kerstin Sondefors, rektor på Östlyckeskolan till Expressen

Provet innehöll ord som "bordell", "hallickar" och "torskar", ord som rektorn och lärarna på skolan ville förklara för eleverna.

– Såna ord som finns i litteratur och media, det är ord våra ungdomar möter. Därför ville vi förklara vad de orden betyder, säger Kerstin.

Föräldrar reagerat

Föräldrar och elever i nionde klass vid Östlyckeskolan ska ha reagerat negativt på provet.

– Det tycker jag är väldigt olyckligt. Jag ska träffa en förälder i dag som varit i kontakt med lärare för att förklara sammanhanget.

På frågan om hur skolan ska göra för att sådana här händelser inte ska hända igen, svarar rektorn att de får se över skolans arbetsformer och inte kalla det för prov. 

– Men vi måste bemöta om det som elever möter ute i samhället, säger Kerstin Sondefors.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!