1 av 6
- Foto: Montage/TT BILD
2 av 6
- Foto: TT BILD
3 av 6
- Foto: TT BILD
4 av 6
- Foto: TT BILD
5 av 6
- Foto: TT BILD
6 av 6
- Foto: TT BILD

9 viktiga steg – plugga såhär och leverera på högskoleprovet

Nu är det dags för många att skriva högskoleprovet. Tillsammans med experten Johan Ström från HPAkademin listar Nyheter24 de bästa tipsen för att plugga rätt – och leverera på provet!


1. “Det går inte att plugga till högskoleprovet” är en vanlig fördom. Provet är ett test för att mäta dina kunskaper i svenska, engelska och matte. Självklart går det att förbättra, om du bara lägger ner tiden!


Bildkälla

2. Innan du börjar plugga är det viktigt att du funderar på varför du egentligen vill göra högskoleprovet. Allt för att du ska hitta motivation till att faktiskt plugga till det. Enligt statistik från HPAkademin pluggar 9 av 10 i slutändan mindre än de hade tänkt.


Bildkälla: TT BILD

3. Hitta dina styrkor och svagheter. Är det tidspressen? Grundmatten? Ditt ordförråd? Gör sedan upp en egen pluggplan som passar dig.


Bildkälla

4. Börja från början – plugga upp grunderna först.


Bildkälla: TT BILD

5. Lägg tid på att öva in matteformler och snabbhet – mycket bygger på att du kan dina formler och kan applicera dem på olika situationer.


Bildkälla

6. Träna upp din läshastighet och ditt ordförråd – det är viktigt att du faktiskt hinner läsa texterna och förstå innebörden.

Bildkälla

7. Träna på gamla prov! Du lär du dig lätt nya tips och får en inblick i hur det riktiga provet kommer att se ut.

Bildkälla: TT BILD

8. Var strukturerad när du gör provet. Om du vet hur du har en tydlig struktur i hur du läser frågor och skriver ner dina svar blir du mer avslappnad och du kan fokusera på frågorna i stället för din teknik.


Bildkälla: TT BILD

9. Om du inte får resultatet du hade hoppats på – deppa inte ihop! Det kommer fler chanser och ju mer du pluggar desto bättre kommer det att gå.


Bildkälla

Listan är gjord enligt tips från Johan Ström, VD för HPAkademin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du skriva högskoleprovet den 28e mars?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.