Det finns en hel del och veta innan man donerar sperma.
1 av 3
Det finns en hel del och veta innan man donerar sperma. - Foto: TT
Att ''ta fram'' provet är precis som i filmer!
2 av 3
Att ''ta fram'' provet är precis som i filmer! - Foto: TT
Det finns flera anledningar till att donera sperma. Kanske för att hjälpa de som inte kan få egna barn.
3 av 3
Det finns flera anledningar till att donera sperma. Kanske för att hjälpa de som inte kan få egna barn. - Foto: TT

Så donerar du sperma – och det här händer om det blir ett barn

Har du tänkt på att donera sperma? Vi har tagit reda på allt du behöver veta!


Det finns nog ingen som inte, någon gång i sitt liv, funderat på att donera sperma. För att få pengar, för att föra vidare sina gener eller för att hjälpa personer som inte kan få egna barn.

Men vad innebär det att donera sperma? Hur mycket pengar får man? Hur går det till och kan barnet söka upp dig i framtiden?

Nyheter24 har tagit reda på allt du bör vet! Vi har pratat med Anna-Karin Lind medicinsk chef på IVF-kliniken i Umeå och Britt Friberg, överläkare på reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Först och främst måste man vara mellan 20 och 47 år gammal för att göra en donation. Det är också viktigt att man är frisk.

Blodprov och urinprov är ett måste. Detta för att utesluta infektionssjukdomar som HIV, hepatit och syfilis. Sperman fryses ner i ett halvår och sedan tas blod och urinprov igen för att säkerställa att donatorn är friskt.

Donatorn får träffa både en läkare och en beteendevetare för att säkerställa att hen vet vad hen ger sig in i. Beetendevetaren och donatorn får prata igenom hur donationen går till, varför hen vill donera och vad det innebär.

TT nyhetsbyrå

– Vi har riktlinjer för vad vi frågar, det är viktigt att donatorn vet att deras identitet ges till barnet senare, säger Britt Friberg.

Enligt svenska lag så har nämligen barn rätt att veta sin genetiska bakgrund. Donatorn har inga ekonomiska eller sociala skyldigheter men kan inte vara anonym för barnet. Föräldrarna har ingen rätt att ta reda på vem donatorn är.

Anna-Karin Lind berättar att ''ta fram provet'' faktiskt är som på film.

– Det är olika på olika kliniker. De flesta har så kallade herrum. Det finns tidningar, filmer eller om han vill ta med sig något eget, säger Anna-Karin Lind.

Vad som inte är som på film, åtminstone inte i Sverige är att man kan tjäna massiva pengar och lämna hur många gånger som helst.

– En donator får ge upphov till barn i sex familjer, sen kan det vara flera barn i samma familj från samma donator, säger Anna-Karin Lind.

TT nyhetsbyrå

Hon berättar att ersättningen man får är till för att täcka eventuella reskostnader och förlorad tid på jobbet. Just nu ligger ersättningen på 550 kr.

Enligt Britt Friberg så är det en hel del som ångrar sig längst vägen.

– Det är många som kontaktar oss, bokar tid men sen aldrig kommer på den bokade tiden. Det är också en del som lämnat sperma men som inte kommer tillbaka efter ett halvår för att lämna nytt blodprov, man kan ångra sig fram tills att donationen går vidare till de blivande föräldrarna, säger Britt Friberg.

Kliniken har gått ut och sagt att de helst önskar att personer som donerar har egna barn.

- Det är för att vi tror att personer som har egna barn har bättre förståelse för vad en donation innebär, säger Britt Friberg.

Läs också Spermabrist- nu är det akut behov av donatorer

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig donera sperma?
Tack för din röst!