Det händer inte bara saker i kroppen när en är gravid.
1 av 3
Det händer inte bara saker i kroppen när en är gravid. - Foto: Pixabay/TT
Utan även hjärnan förändras.
2 av 3
Utan även hjärnan förändras. - Foto: Pixabay
Något forskare tidigare inte vetat.
3 av 3
Något forskare tidigare inte vetat. - Foto: TT

Forskare: Så förändras din hjärna när du är gravid

Det är inte bara kroppen som förändras när du blir gravid, utan din hjärna påverkas också.


En ny spansk studie har visat att det inte bara är kroppen som förändras och förbereder sig på att bli gravid, utan även hjärnan, skriver Sveriges Radio.

Forskarna undersökte gravida kvinnors hjärnor genom en magnetkamera och märkte då att deras hjärnor förändrades inför föräldraskapet redan innan barnet var fött, något som tidigare inte varit känt.

Forskarna undersökte även hjärnorna hos blivande pappor och icke-gravida kvinnor. Och det visade sig att de gravida kvinnornas hjärnor, till skillnad från de andra undersöktas, förändrads på ett väldigt specifikt område.

– Tidigare har vi trott att vi lärde oss att bli föräldrar. Men den här studien visar att det finns en biologisk förberedelse. Det är mycket spännande, säger Ulrika Ådén, barnläkare och professor vid Karolinska institutet till SR.

Det var nervtrådarna i den grå hjärnsubstansen, som hanterar vår förmåga att förstå andra människor, som minskade hos de gravida kvinnorna. Denna förmåga är självfallet mycket viktig och att den grå hjärnsubstansen minskade just där tydde på att kvinnornas hjärnor mognade, enligt studien.

– Tidigare studier har visat att både män och kvinnor kan lära sig att utveckla förståelse för andras behov efter att barnet väl är fött. Men den här studien visar att mammans hjärna utvecklas redan under graviditeten, säger Ulrika Ådén till Sveriges Radio.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att forskare kommit fram till att ha mycket sex kan leda till en lugnare graviditet och detaljen som enligt forskare kan avslöja barnets kön.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit gravid?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.