Kinesiska fångar tvingas ofta tillverka produkter åt stora företag
Hennes och Mauritz anklagas för att ha använt kinesiska fångar för att tillverka förpackningar. - Foto: TT (Montage)

H&M anklagas för att använda förpackningar tillverkade av fångar

Den svenska klädjätten anklagas av vittnen för att låta kinesiska fångar tillverka förpackningar som sedan används för att sälja deras varor. H&M har bemött anklagelserna och nekar inte till sanningshalten i påståendena.


I förra veckan publicerade tidningen Financial Times en artikel där bland annat modejätten H&M anklagades för att ha låtit intagna fångar på ett kinesiskt fängelse tillverka förpackningar som använts av företaget.

H&M anklagas för att använda fångar som billig arbetskraft. Bild: TT

Anklagelserna kommer från Peter Humphrey, konsult och tidigare journalist, som suttit fängslad i Shanghai, Kina i 23 månader misstänkt för att ha sålt information om kinesiska medborgare till medicinföretag. 

Utöver H&M anklagas även företag som tech-förtaget 3M och modeföretaget C&A. Humphrey säger att "våra män tillverkade delar till förpackningar och jag kände igen de välkända märkena". I artikeln nämns också att de intagna jobbade med textilier – men till vilket eller vilka företag nämns inte.

Fångarna ska ha tjänat 150 kronor i månaden för sitt arbete och lönen kunde användas för att köpa dagligvaror i fängelset. Arbetet kunde också "hjälpa till att förkorta strafftiden". 

Den svenska modejätten har nu bemött anklagelserna – och de nekar inte till de tveksamma arbetsförhållandena. 

Det är känt att kinesiska fångar använts för billig produktion. Bild: TT

En talesperson för företaget säger till nyhetsbyrån Reuters att de just nu kollar upp om påståendena stämmer.

F– Det är fullständig oacceptabelt att ha tillverkning i fängelser och det är allvarligt då det kraftigt går emot de bestämmelser som våra leverantörer måste följa. 

Om anklagelserna skulle stämma och ingenting ändras så kommer Hennes & Mauritz att avsluta samarbetet med leverantören.

I Kina har det länge varit känt att fångar använts för att tillverka billiga varor – som pappersprodukter, gummistövlar och dekorationer. Flera fångar har vittnat om den systematiska produktionen, skriver Sveriges Radio.

Det här är inte första gången som H&M hamnat i blåsväder i år. Ni minns säkert när företaget anklagades för rasism som senare ledde till bland annat upplopp i modejättens butiker i Sydafrika. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tänkt bojkotta H&M?
Tack för din röst!