Lea Rosenlund drabbades av en ögonätande amöba.
Danska Lea Rosenlund drabbades av en ögonätande amöba. - Foto: Fotokälla: BT

Lea fick ögonätande amöba av sina linser – nu varnar hon andra

39-åriga Lea Rosenlund hamnade mitt i en mardröm när hon fick reda på att hon drabbats av en ögonätande amöba – på grund av sina linser.


Listan av vad man aldrig vill höra efter ett läkarbesök kan göras lång. 

Att man drabbats av en ögonätande amöba är nog något som skulle ligga långt upp på listan för många. 

Dessvärre blev det beskedet en verklighet för 39-åriga Lea Rosenlund från Köpenhamn, Danmark. 

I en intervju med danska kvällstidningen BT, delar hon med sig av sin berättelse. 

Det hela började när Lea var på ett biobesök tillsammans med sin man och två barn. Hon kände plötsligt ett intensivt kliande i sitt vänstra öga. Så intensivt att hon misstänkte att hon fått en vanlig ögoninfektion. 

Det hon inte visste då var att handlade om något mycket allvarligare. Lea hade nämligen drabbats av acanthamoeba keratitis, också kallat horhinneinflammation, en infektion som orsakas av att en amöba tränger sig in i ögat. 

För att amöban ska kunna tränga sig in i ögat måste det finnas en liten rispa eller mindre skada på hornhinnan. Den sortens rispa som just linser kan orsaka, enligt Folkhälsomyndigheten

Just gällande linser så är det vanligaste att tillståndet uppstår genom att linsen blivit förorenad, exempelvis via sjövatten eller kranvatten. 

Närbild av Leas öga. Foto: BT

Lea förklarar att hon själv att varit väldigt noga med hygienen när det kommer till hennes linser. Men förklarar att hon exempelvis inte visste att man inte ska ta en dusch med linser i, eller sätta i linser med fuktiga händer.  

Enligt Centers for Disease Control and Prevention är de vanligaste symptomen för acanthamoeba keratitis:

  • Röda ögon
  • Rivande känsla i ögat
  • Dimmig syn
  • Ljuskänslighet
  • Känning av att någonting finns i ögat
  • Smärta i ögat

Sannolikheten för att man som linsbärare drabbas av amöban är bokstavligen en på miljonen. Men för de som drabbas kan det innebära allvarliga konsekvenser. Och för Lea blev det dessvärre fallet.

Efter flera besök hos läkare och specialister fick Lea diagnosen. Och trots att hon nu visste vad det handlade om så förbättrades inte situationen. 

I takt med att infektionen förvärrades drabbades Lea av starka smärtor i ögat. Så starka att hon fick sjukskriva sig från sitt arbete som högskolelärare. När det var som värst klarade Lea inte mer än att ligga i familjens vardagsrum med nerdragna gardiner. Hon drabbades även av starkt illamående och kunde knappt få i sig mer än lite juice och lakrits. 

Lea Rosenlunds öga. Foto: BT

– Jag var så arg på alla. Jag låg och tänkte att jag skulle dö. Det är nästan som tortyr. Det känns som att ha cement i ögat och som att du blinkar grus, säger Lea i en intervju med danska BT. 

När Lea och hennes man började googla om åkomman blev de ännu oroligare. På nätet fanns bara information om de allra värsta fallen av acanthamoeba keratitis, där amöban hade tagit sig in i hjärnan på drabbade. 

Samtidigt hittade de fall där människor, precis som Lea själv, drabbats av intensiv smärta och nedsatt syn. Det nästkommande året skulle bli en intensiv kamp där hon och läkare gjorde allt i sin makt för att bota Lea. 

Till slut fick de ta ett svårt beslut. Läkare och Lea bestämde sig för att göra en hornhinnetransplantation i hopp om att rädda ögat. Chansen att ögat efter operationen skulle bli fri från amöban låg på 40 procent. Men risken för att ögat skulle stöta bort hornhinnan låg på 90 procent. Trots dåliga odds hoppades Lea på det bästa. 

Lea efter operationen. Foto: BT

Dessvärre skulle det uppstå komplikationer efter operationen som innebar att Lea inte längre kunde se med ögat. Idag är hon helt blind i ögat och har ibland smärtor i ögat från nervskada. 

Trots det ser Lea positivt på framtiden. Men hon hoppas att hennes egen upplevelse kan agera som en varning för andra: 

– Man vet om att man inte ska sova med linser. Men tyvärr tror jag inte att tillräckligt många vet om att man inte kan duscha eller simma med dem i. Jag tycker att det borde finnas varningar på linsförpackningen på samma sätt som det finns på tobak och alkohol, säger hon till BT

Här kan du även läsa om kvinnan som fick en riktigt galen överraskning efter att hon gått till ögonläkaren med ont i ögat. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du linser?
Tack för din röst!