Jättefästing
Jättefästingen sprider sig i landet. - Foto: TT/SVA

Jättefästingen sprider ut sig – här är de värsta riskområdena

Till de flestas förtjusning närmar sig sommaren med stormsteg – men det vi oftast glömmer bort är plågorna som kommer med den. För vem gillar mygg, getingar och fästingar? Och nu har dessutom en riktigt ruskig jättefästing börjat sprida sig i landet.


Förra året rapporterades det om att jättefästingen Hyalomma för första gången hade hittats i Sverige – och den har spridit sig i landet. 

Jättefästingen är snabb, har välutvecklade ögon och kan bli drygt två till tre centimeter när den är blodfylld. Till skillnad från den vanliga fästingen är Hyalomma en jägare som aktivt letar efter en värd att attackera. Den biter helst hästar och nötkreatur – men kan även ge sig på människor.

En vuxen Hyalommafästing kan känna av dig på upp till nio meters avstånd och springa efter dig i mer än tio minuter, enligt European centre for disease prevention.   

På kartan ovan kan du se var fästingar har hittats norr om Dalälven 2018 – med fästingsläktet Hyalomma karterat över hela landet. Bildkälla: SVA

Förutom att jättefästingar ser riktigt ruskiga ut så finns risken att de bär på farliga sjukdomar, precis som de vanliga fästningarna. Minst 10 000 personer smittas varje år av fästingsjukdomen borrelia (enligt Fästing.nu) och sex personer dog förra året av TBE-viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Under 2017 skedde en kraftig ökning av TBE-fall i landet och numera finns de smittade fästingarna inte enbart i de stora riskområdena, utan de har spridit sig söderut med full kraft.

Fästingarna blir fler

Att fästingarna har blivit betydligt fler i Sverige är experterna eniga om. Och att klimatet gynnar fästingarnas utbredning och framfart.                 

– Det vi ser nu är att de befinner sig ända längs Norrlandskusten och upp till älvdalarna. Så klimatförändringen gynnar fästingarna då vi har kortare vintrar och en längre aktivitetsperiod, säger Anders Lindström, infektionsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till Expressen.

Under sommaren är det ju inte ovanligt att bli biten av fästingar. Men vad händer egentligen med kroppen om du blir biten? Här är svaret!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått ett fästingbett någon gång?
Tack för din röst!