Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här kan hända om du blir biten av en fästing

- 25/07/2017, 15:12

Under sommaren är det inte ovanligt att bli biten av fästingar. Men vad händer egentligen med kroppen om du blir biten? Här är svaret!

Det är inte alla fästingar som bär på smitta, men skulle du bli biten av en fästing som bär på TBE-virus eller borreliabakterier kan det få allvarliga konsekvenser. Det här är vad som kan hända:

TBE

Virussjukdomen TBE sprids av fästingar, och kan angripa och orsaka inflammation i det centrala nervsystemet. Endast två av hundra fästingar bär på viruset, så risken för att att bli smittad är ganska liten, men den finns.

Det första som händer i kroppen när man blivit biten av en fästing med TBE-virus, är att symptom som huvudvärk, feber och trötthet uppkommer. Ofta hinner kroppens egna immunförsvar ta hand om viruset innan det sprids vidare till hjärnan, och då tillfrisknar man vanligtvis efter några dagar.


Hos upp till en tredjedel av alla som blir smittade förs viruset vidare till hjärnan, och det som sker då är att viruset orsakar hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Då visar sig nya symptom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter. 

De komplikationer och följdsjukdomar som TBE kan ge om det angriper det centrala nervsystemet, är gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrations- och minnessvårigheter. Var tionde person som blir smittad får dessutom olika förlamningssymptom. 

Borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som orskas av bakterier från fästingar. 

Symptomen på att du blivit smittad av borrelia är liknande som för TBE, det vill säga feber, trötthet samt muskel- och huvudvärk. Vad som utmärker borrelia är att du får en röd rodnad runt bettet, som ofta uppkommer efter en till fyra veckor efter att du blivit biten. Den röda rodnaden är ringformad och blir större och större med tiden.


Borrelia behandlas med antibiotika. Om en borreliainfektion inte behandlas kan infektionen sprida sig vidare till nervsystemet och lederna, och det ger symptom som huvudvärk, feber, viktnedgång, ledvärk och tillfällig ansiktsförlamning. Trots att borreliainfektionen nått nervsystemet blir du ändå oftast helt frisk efter behandling. 

I ovanliga fall kan borrelia leda till bestående inflammationer i benen och huden, eller svårare infektioner i nervsystemet som ger allvarliga symptom som förlamningar eller minnesstörningar.

Har du blivit biten av en fästing, var uppmärksam på symptomen och sök alltid vård om du får feber, känner dig ovanligt trött, får muskel- eller huvudvärk.

Kolla in videon ovan för att få tips på hur du undviker fästingbett!

Läs också om vad du ska göra så fort du blir biten av en fästing.

Samtlig information om TBE och borrelia är hämtad från 1177 Vårdguiden.

Har du blivit biten av en fästing någon gång?