Ska finansiera försvaret.
Ny skattesmäll för bankerna. - Foto: Tove Eriksson/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Experter om nya bankskatten: Slår hårt mot privatpersoner

Bankskatten ska finansiera den miljardsatsning som nu görs på försvaret. Moderaterna är kritiska till lösningen och sparekonomer tror att bankernas kunder kommer att få räkna med höjda avgifter.


Det var på fredagen som regeringen, tillsammans med centerpartiet och liberalerna, meddelade att man kommit överens om ökade anslag till försvaret.

Satsningen innebär fem miljarder kronor extra årligen mellan 2022 och 2025. Det är en ny bankskatt som kommer att finansiera delar av de ökade anslagen till försvaret.

Kallade till presskonferens

Försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen. Bildkälla: Tove Eriksson/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll under lördagsförmiddagen en presskonferens. Då stod det klart att bankerna kommer att betala en fjärdedel av den nya satsningen.

– Jag noterar att de fyra stora bankerna Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB hade en vinst på 112 miljarder kronor förra året, vilket är tre miljarder högre än 2017, sa Hultqvist.

Han fortsatte:

– Förstärkningarna av försvarsekonomin är stora och nödvändiga. Medlen ska hanteras på bästa sätt.

Svantesson skeptisk

Elisabeth Svantesson (M) tror inte på lösningen med den nya bankskatten. Bildkälla: Karin Wesslén/TT

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till hur man väljer att finansiera satsningen på försvaret. Hon har svarat Expressen i ett mejl:

"Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret. Att dessa fyra partier väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst".

Privatpersoner förlorar

Sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg & Partners tror också att den nya skatten kan få negativa effekter, inte minst för privatpersoner.

Han menar att den höjda skatten från regering och riksdag, tillsammans med minusräntan från Riksbanken, pressar bankerna från två olika håll.

– Det blir privatpersoner som får betala. Det är svårare att pressa företag på pengar.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror också att kunderna blir förlorarna med den nya skatten.

– Historiskt sett ser vi att de svenska bankerna är kostnadseffektiva. De är bra på att överföra kostnader på sina kunder. Det är förmodligen kunderna som kommer få betala för det här, säger hon i Expressen TV.

Mer nyheter: Splittrat inom Socialdemokraterna inför migrationsuppgörelsen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om den nya bankskatten?
Tack för din röst!