Stort missnöje mot S-ledningen.
Nästa vecka inleds förhandlingar om migrationen. - Foto: Pontus Lundahl/TT, Naina Helén Jåma/TT

Splittrat inom Socialdemokraterna inför migrationsuppgörelsen

En majoritet av S-företrädare vill att den stramare flyktingpolitiken behålls eller förstärks ytterligare. Men röster om en generösare politik höjs samtidigt, visar en enkät från Expressen.


På tisdag nästa vecka inleds förhandlingar mellan samtliga riksdagspartier om hur migrationspolitiken ska utformas framöver. Den ska ersätta dagens tillfälliga lagstiftning.

Men i och med januariöverenskommelsen, som slöts mellan S, MP, C och L, har Socialdemokraterna redan gått med på vissa liberaliseringar av flyktingmottagandet.

Innan sommaren beslutade riksdagen dessutom att förändra reglerna kring anhöriginvandring – så att även alternativt skyddsbehövande har rätt att återförenas med sina familjer i Sverige.

Kraftigt motstånd internt

Men en generösare politik saknar stöd hos en tydlig majoritet inom Socialdemokraterna. I Expressens enkät har 574 S-företrädare tillfrågats om synen på migrationspolitiken.

307 personer, motsvarande 53 procent, svarade att dagens stramare system borde bli permanent. Och 68 personer, motsvarande 12 procent, vill strama åt politiken ytterligare. 199 personer, motsvarande 35 procent, vill dock se en generösare linje.

Det går alltså att konstatera att 65 procent av S-företrädarna antingen vill behålla dagens stramare system eller strama åt ytterligare.

I enkäten fick företrädarna dessutom lämna en skriftlig kommentar om hur man tycker att partiledningen har hanterat frågan. En återkommande kommentar är att man tycker att frågan skötts ganska bra, men att man är orolig för Centerpartiets och Liberalernas ökade inflytande.

Öppet kritiska

Vissa S-företrädare är öppet kritiska till partiledningen. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Det finns också representanter som är öppet kritiska mot partiledningen. En av dem är Göran Bergström, kommunalråd i jämtländska Strömsund. Han anser bland annat att det finns mycket att lära av partikamraterna i Danmark.

– Socialdemokraterna i Danmark har varit sju-åtta år före oss i sina resonemang. När vi nu börjar vakna upp och ser konsekvenserna av politiken som bedrivits är problemen redan stora. Vi måste våga tala klartext, säger han.

En annan som vevar mot partiledningen är Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. 

– Det saknas en tydlig linje och är alldeles för ängsligt i partiet. Kommunerna är så pressade att vi måste få en paus så vi kan försöka sätta dem i arbete som redan kommit. Kommer det hela tiden fler, som det gör nu, så klarar vi det inte, säger han enligt Expressen.

Läs också: Innan politiken: Här är partiledarnas tidigare jobb

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige ha en stram migrationspolitik?
Tack för din röst!