Simtalangen diskades – för att baddräkten visade för mycket rumpa

Fallet rör upp mycket starka känslor i USA. Stjärnskottet fick lämna tillbaka sin guldmedalj efter att en domare haft synpunkter på hennes baddräkt.


Breckynn Willis, 17, är en stor simtalang i Alaska, USA. När delstatens bästa tjejer drabbades samman i ett skolmästerskap tog hon överlägset hem segern på 100 meter fritt. 

Men hon fick inte glädjas över vinsten särskilt länge – för kort efter loppet kom en domare med det oväntade beskedet. 

Visade för mycket rumpa

Anledningen till att hon fråntogs segern var att domaren inte tyckte att rumpan täcktes tillräckligt mycket i baddräkten. 

– Domaren sa att hennes baddräkt hade åkt upp så mycket att man kunde se skinkorna röra vid varandra, säger tävlingsfunktionären Anette Rohde till Anchorage Daily News. 

17-åringens tränare Lauren Langford blev rasande efter beslutet – och nu är domaren anmäld för diskriminering. 

"Utsatt för en häxjakt"

– Resten av laget hade samma dräkt och hon var den enda som blev diskad. Jag tycker att hon har blivit utsatt för en häxjakt under hela året, säger Langford. 

Han fortsätter:

– Hon och hennes systrar får lida, inte för hur de bär sina dräkter, utan för hur dräkterna sitter på deras kurviga kroppar. Jag mår så dåligt för de här unga flickorna har fått lida. 

Domaren ångrar sig inte

Men domaren ger inte efter för sitt beslut. 

Han refererar till reglerna som gäller för amerikanska skolsimningar. Där det står att pojksimmare måste ha dräkter som täcker båda skinkorna – och att damsimmare ska ha dräkter som täcker brösten och skinkorna.

Willis och Langford har dock i efterhand vunnit en första seger – då supertalangen fått tillbaka sin guldmedalj. Detta efter att ASAA, Alaska School Activities Association, granskat fallet, skriver Anchorage Daily News. 

Mer nyheter: Våldtagna av nunnor - nu träder offren fram

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde hon ha diskats?
Tack för din röst!