Vänster: Mary Dispenza blev utsatt för övergrepp. Bilden föreställer när hon var en nunna. Höger: Radband med kulor ovanpå en bok.
Vänster: Mary Dispenza blev utsatt för övergrepp. Bilden föreställer när hon var en nunna. Höger: Radband med kulor ovanpå en bok. - Foto: Vänster: Mary Dispenza. Höger: Shutterstock.

Våldtagna av nunnor - nu träder offren fram

Ett dussin katoliker har stigit fram och berättat om kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade - av nunnor. Nu träder två av kvinnorna fram och berättar om övergreppen.


I februari tidigare i år medgav påven Franciskus att det förekommit sexuella övergrepp mot nunnor inom katolska kyrkan. Det framkom även att vissa nunnor hade använts som sexslavar av präster och biskopar. Vatikanen stängde då av medlemmarna från prästerskapet och upplöste nunneorden som en konsekvens av övergreppen. 

Nu träder kvinnor fram och berättar att de blivit sexuellt utnyttjade - av nunnor.

Två av de utsatta är Cait Finnegan, 67, och Mary Dispenza, 78. Cait Finnegan blev utnyttjad från 15 års ålder av en nunna på den katolska skolan Mater Christi High School i Queens i New York

Foto: Facebook. Cait Finnegan idag.

Våldtäkterna skedde på skolbussen, på religiösa event, i hennes barnhem och i ett kloster på Long Island. I nästan ett halvt sekel har hon försökt att förtränga de smärtsamma minnena från övergreppen. 

“Hon var besatt av mig 24 timmar om dygnet. Kvinnan ägde mig” säger Cait Finnegan till New York Post.

Cait Finnegan berättar för New York Post att hon har känt sig ensam under en längre tid och inte kunnat prata om övergreppen. Hon har även lidit av posttraumatiskt stressyndrom och ångest större delen av sitt liv. Finnegan berättar för New York Post att nunnan lovade kyskhet när hon våldtog henne. 

Fler offer träder fram

En stödgrupp som kallar sig Surivors Network of Those Abused by Priests (SNAP) har skapats i syfte att hjälpa andra offer att våga träda fram. En föreståndare för gruppen är Mary Dispenza, som även hon har blivit utsatt för sexuella övergrepp av både en präst och en nunna. 

Mary Dispenza idag. Foto: http://www.marydispenza.com/

Gruppen SNAP har de senaste dagarna fått meddelande från 35 personer som vittnat om att de blivit sexuellt utnyttjade eller fysiskt misshandlade av nunnor. 

Vill få hjälp av påven

Nu kräver Mary Dispenza tillsammans med de andra offren att påven Franciskus ska hjälpa dem. De vill att alla som sopat påvarnas och biskoparnas brott under mattan ska få sparken. Mary Dispenza vill också att Vatikanen ska kräva av katolska ledare att de ska kontakta polisen direkt om de får vetskap om övergrepp eller misshandel. 

/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.