Foto: Paulina Torbjörnsen
Foto: Paulina Torbjörnsen

Podduon bakom Spöktimmen: "Vi lyfter kvinnor som skrivits ut ur historien"

Jenny Borg och Linn Larsson är journalisterna bakom Spöktimmen – Sveriges största kvinnliga podcast. Till Nyheter24 berättar de om sitt första möte, kvinnliga förebilder och frustrationen i att inte bli tagna på allvar.


– Jag brukar säga att Linn är min själsfrände. Det känns som att det var ödet att vi träffades, säger Jenny Borg, som driver podcasten Spöktimmen med vännen och kollegan Linn Larsson.

Året var 2012 och just den här kvällen var det nollning på journalistprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag minns så tydligt när vi träffades för första gången. Jenny stod en, två personer framför mig och när hon vände sig om lystes hela hon upp av solljuset bakom henne. Det var nästan som en änglakör som sjöng, och sedan den dagen var det vi, säger Linn till Nyheter24.

"Kidnappningar, ufon och läskiga monster i havet"

Och det var under studieåren i Kalmar som idéen om ett läskigt och spännande radioprogram föddes. I skolans studio började Jenny och Linn sända Spöktimmen som studentradio 2014.

Efter att de tagit sin examen dröjde det inte länge innan de började sakna att prata om läskigheter. Så de valde att starta upp Spöktimmen igen – men den här gången som podcast. 

– Vi pratar ju om allt som är läskigt. Allt från stalkers till kidnappningar, ufon, läskiga monster i havet, seriemördare, spöken, demoner, dödliga lekar. Allt som skrämmer helt enkelt, förklarar Linn. 

Foto: Paulina Torbjörnsen

150 000 unika lyssnare i veckan

När de startade podcasten i slutet på 2016 hade man inga pengar att lägga på marknadsföring – och utvecklingen skedde organiskt. 

– Jag kommer ihåg när vi hade släppt vårt andra avsnitt och jag gick in på Soundcloud och såg att vi haft 83 lyssnare. Då plockade jag direkt upp telefonen, ringde Linn och sade "Linn, vi har haft 83 lyssningar, vilka är alla de personerna?", säger Jenny till Nyheter24. 

Nu, ett par år senare är Spöktimmen Sveriges största kvinnliga podcast och lyssnarantalet har ökat rejält.

– Vi brukar snitta på ungefär 150 000 unika lyssnare i veckan, säger Linn till Nyheter24.

Podcasten uppskattas inte bara av de många lyssnarna. Så sent som i november 2020 tilldelades poddduon det ärofyllda priset "Årets podcast" när Radioakademin delade ut Guldörat. 

Spöktimmen sopade banan med både "Alex och Sigge", "Måndagsvibe" och "Gynning & Berg" – som också var nominerade i samma kategori.

"Det känns så kul att hylla dem i podden"

Idag på Internationella kvinnodagen hyllas många kvinnliga förebilder, som likt Jenny och Linn tagit plats i en tuff, ofta mansdominerad mediabransch. 

Men vilka kvinnor ser de själva upp till?

– Vi inspireras väldigt mycket av kvinnorna som vi pratar om i podden. Speciellt kidnappningsoffren som ju oftast är kvinnor. Många av dem har varit med om något helt fruktansvärt, men har lyckats vända det till något fint som kan hjälpa andra, säger Linn och fortsätter:

– Vi lyfter ju kvinnor som skrivits ut ur historien. Kvinnor som det inte pratas om, inte görs filmer om eller skrivs böcker om. Det känns så kul att kunna hylla dem i podden.

Foto: Paulina Torbjörnsen

Poddbranschen är långt ifrån jämställd

De båda är överens om att poddsverige har en bit kvar innan man når jämställdhet mellan könen. 

– Vi brukar prata om det här flera gånger i veckan, vad hade hänt om vi inte hetat Linn och Jenny, utan Linus och Jens istället?, frågar sig Linn.

Avsnitt där tjejerna skämtar och skrattar bemöts ofta med kritiken att de är flamsiga – ett ord de själva anser har en förminskande klang som ofta används för att beskriva kvinnor som tar plats.

"Svårt att få respekten vi förtjänar"

Dessutom tenderar deras journalistiska yrkesroller att ifrågasättas.

– Vi är ju utbildade journalister, men trots det har det ändå varit väldigt svårt att få den respekten vi förtjänar. Vi blir ofta presenterade som "tjejerna från Spöktimmen" istället för "journalisterna Jenny och Linn", säger hon till Nyheter24.

För att råda bot på orättvisorna krävs stora förändringar, menar Linn:

– Det här handlar ju om strukturella problem som måste skakas om från grunden. Det ställer krav på oss kvinnor att höja rösten och ta kampen år efter år för att utbilda både män och kvinnor i allas lika värde.

Vill du lyssna på Spöktimmen?

Den 23 februari drog Spöktimmens tionde säsong igång, och man utlovar en blandning av gamla favoriter och nya, spännande ämnen. 

Du hittar podcasten på Spotify, iTunes och i Podcaster-appen.

Läs mer:

Bråket i splittrade podden DellaQ – här är allt som hänt

Bianca Ingrosso öppnar upp för ny podcast: "Gärna"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!