Totte Löfström och genrebild på bitcoin.
Det är många som inte riktigt hänger med när man snackar om bitcoin. - Foto: Pexels och Trijo

Här är en ordlista för dig som vill ha stenkoll på bitcoin

Världen som kretsar kring blockkedjor och miljontals siffer- och bokstavskombinationer kan kännas svår. Särskilt för den som nyligen kastat sig in på marknaden. Vi menar naturligtvis handel med kryptovalutan bitcoin. Nyheter24 förklarar vad de svåra orden betyder.


Nedan listar Nyheter24 svåra ord som kan vara bra att känna till med hjälp av bitcoin-experten Totte Löfström, som är vd för Trijo, en börs för handel med kryptovalutor.

Vad är bitcoin-mining?

– Mining är att man låter företag och privatpersoner räkna ut matematiska ekvationer och göra det som en tävling där den som är snabbast vinner priset, att få lägga till ett nytt block på blockkedjan, förklarar Totte Löfström.

Den miniern som vinner tävlingen, vinner också rätten att skapa ett nytt block och vinner då också nyskapade bitcoins som en belöning.

Foto: Pexels

Men vad är en bitcoin-blockkedja då?

– En blockkedja är en databas som är sparad på tiotusentals platser runt om i världen, vilket gör att det är väldigt svårt att hacka för att du inte kan hacka en dator, utan måste hacka alla för att ändra information.

Vill du veta mer? Här kan du läsa mer om hur bitcoin fungerar.

Vad är en bitcoin-adress?

– Det är en slumpmässig siffer- och bokstavskombination som du får i samband med att du startar en egen plånbok.

Om du vill äga bitcoin behöver du alltså ha en plånbok för att ha dina bitcoin i. Din plånbok har en adress, likt ditt bankkontonummer och till den adressen kan man skicka pengar.

Vad är satoshis?

Totte Löfström förklarar att varje bitcoin är delbar på hundra miljoner, precis som en krona kan delas upp i hundra ören. De här delarna kallas för satoshis, något som användarna döpt efter grundaren.

Totte Löfström. Foto: Trijo

Vad betyder "hodla"?

Första gången som bitcoin kraschade ordentligt, runt 2013, var det en man som skrev ett inlägg på ett diskussionsforum. Han hade förlorat en del pengar och ville dränka sina sorger i sprit, vilket märktes i texten då den kryllade av stavfel.

– Inlägger avslutades med att han skrev “I don’t care, I am hodeling”, säger Totte Löfström.

Han syftade egentligen på “holding” alltså att han skulle hålla kvar pengarna som han fortfarande hade. Då skapades begreppet som idag innebär att man inte säljer, även om marknaden går upp och ner, och tänker långsiktigt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på de här orden?
Tack för din röst!