Totte Löfström och genrebild på bitcoin.
Med hjälp av en expert reder Nyheter24 ut allt du behöver veta om kryptovalutan bitcoin. - Foto: Trijo, Janerik Henriksson/TT och Henrik Montgomery/TT

Här är allt du behöver veta om kryptovalutan bitcoin

Kryptovalutan bitcoin är en brännande fråga för många. En del tror stenhårt på att investera i det – andra känner sig mer tveksamma. Men en stor del känner nog inte att de har koll på hur det egentligen fungerar. Nyheter24 reder ut allt du vill veta om bitcoin.


Nätverket Bitcoin sjösattes och byggdes runt år 2008-2009 och sedan dess har trenden att investera sina pengar i kryptovalutan växt med raketfart.

Men det kan minst sagt kännas som en djungel för den som inte är så insatt.

Nyheter24 har pratat med Totte Löfström som är vd för Trijo, en börs för handel med kryptovalutor, för att reda ut vad det egentligen är och hur det går till.

Vad är bitcoin?

– I sin renaste form man säga att bitcoin är digitala pengar. Vi har digitala pengar på våra bankkonton också, skillnaden där är att det egentligen i grund och botten är att banken säger "du har de här pengarna hos oss”, men det är egentligen bara siffror i en databas, förklarar Totte Löfström och lägger till:

– Bitcoin är pengar som finns på internet i sig.

Totte Löfström. Foto: Trijo

Hur fungerar bitcoin?

Totte Löfström förklarar att banken är centraliserad, det innebär att kontosaldot på din bank är en siffra som vanligtvis lagras hos bankens databas, till skillnad från bitcoin som är decentraliserad.

– Det betyder att kopior av den här databasen som anger vilket saldo du har finns utspritt på tiotusentals datorer runt om i världen. Just att det finns utspritt på så många datorer gör att det blir väldigt svårt att manipulera den informationen, exempelvis ditt kontosaldo, vilket gör att det blir väldigt säkert också.

Detta jämför Totte Löfström med den centraliserade banken, som han menar gör dem sårbara för attacker. För att manipulera värdet du har investerat i bitcoin behöver man hacka alla tiotusentals datorer, som nämnt ovan. Men han menar även att det han berättar nu är väldigt förenklat.

– Banker förstår självklart att man inte kan ha allt på ett ställe, så de har det också utspritt med säkerhetskopior.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad kostade en bitcoin från början?

Totte Löfström förklarar att bitcoin fungerar som de flesta marknaderna, att det inte på förhand finns ett bestämt pris. Det styrs ut av tillgång och efterfrågan, likt råvaror och svenska kronan. Vad det kostade från början är därför svårt att svara på.

– En av de absolut tidigaste dokumenterade fallen där folk har köpt bitcoins, så köpte de en bitcoin för 0.08 cent (dollar), säger han.

Vem grundade bitcoin då?

Vem som grundade bitcoin vet man inte så mycket om, då hen fortfarande är helt anonym. Men personen kallade sig Satoshi Nakamoto och skrev en del inlägg på diskussionsforum om bitcoin och dess syfte.

– Genom att läsa dem kan man förstå att bitcoin var en motreaktion till finanskrisen som vi hade 2007-2008. Den finanskrisen handlade i grund och botten om att bankerna hade blivit lite för giriga för sitt eget bästa och räknade kallt med att om de hamnade i knipa, för att de gjort dåliga investeringar och tagit för mycket risker, så skulle de få stödpengar från staten för att inte gå i konkurs.

– Det var folk ganska sura på då. Istället för att behöva lita och lyssna på banker och spela efter deras regler så ville Satoshi Nakamoto skapa något nytt som gör att vem som helst kan skicka pengar utan att behöva blanda in banker.

Känns det rörigt? Här hittar du en snabb ordlista.

Hur betalar man med bitcoin?

Totte Löfström jämför betalningar med bitcoin, med att skicka mejl. Men det krävs att du har ett program installerat i datorn, eller använder olika typer av webbtjänster. Rent konkret skriver du in summan du vill skicka till en viss adress, som funkar som mottagarens plånbok och på det sättet har du gjort en överföring.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur säkert är bitcoin?

– Bitcoin är säkert som nätverk betraktat, baserat på hur det är byggt och designat. Däremot spelar det ingen roll hur mycket säkerhet nätverket har om du sätter ett dåligt lösenord exempelvis, då kan ju dina bitcoin bli stulna.

Hur beskattas bitcoin?

Enligt Totte Löfström skiljer sig handel med bitcoin inte mycket från allt annat som man köper och säljer, du alltså måste betala skatt för den eventuella vinsten som du gör.

– När det kommer till bitcoin har Skatteverket stenkoll. Det gäller att hålla koll på vad du betalade när du köpte, hur mycket du köpte och sen så hur mycket du sålde och hur mycket du fick betalt, förklarar han.

Är det försent att sätta igång med bitcoin nu?

– Nej, jag tror att vi har skrapat på ytan fortfarande. När det kommer till pris tror jag att det kommer att gå upp över tid men det är svårt att säga när det kommer gå upp. Jag tror att bitcoin kommer att ha en viktig roll i världen i stort, när den kommer till att flytta värden digitalt, avslutar Totte Löfström.

Det här varnar Totte Löfström för – och tipsar om

Vad det gäller konsumentskydd har kryptovalutan inte kommit så långt, särskilt om man vill använda utländska aktörer. Ifall aktören går i konkurs finns det inget som skyddar dig från att förlora dina pengar. Något som i skrivande stund är på gång inom EU.

Man ska även vara medveten om att man kan förlora pengar, som med alla investeringar bör man läsa på och vara försiktig med hur mycket pengar man lägger.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Funderar du på att investera i bitcoin?
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.