Jonas Trolle, chef för Centrum för våldsbejakande extremist, meddelar att samtliga barn till IS-kvinnorna har omhändertagits
Jonas Trolle, chef för Centrum för våldsbejakande extremist, meddelar att samtliga barn till IS-kvinnorna har omhändertagits - Foto: Veronica Johansson/SvD/TT, Fredrik Persson/TT

Barnen till IS-kvinnorna har omhändertagits: "Inget umgänge alls"

Under måndagseftermiddagen landade tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn på Arlanda. Nu har samtliga barn, som är i förskole- och lågstadieålder, omhändertagits av socialtjänsten.


Under måndagseftermiddagen landade tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn på Arlanda. 

Polisen kunde sedan uppge att två av kvinnorna hade anhållits av åklagare, varav den tredje förhördes av polis. Nyheter24 rapporterade även om varför kvinnorna tvingats återvända till Sverige. 

IS-kvinnornas barn har omhändertagits 

Det var under tisdagen som Jonas Trolle, chef för Centrum för våldsbejakande extremist, meddelade att samtliga sex barn till IS-kvinnorna har omhändertagits av socialtjänsten.

Eftersom två av kvinnorna är anhållna misstänkta för krigsförbrytelser kommer de inte få umgänge med barnen.

– Då är det så klart så att man inte har något umgänge alls. De är omhändertagna. Men man kan vara omhändertagen med sin förälder också, säger Jonas Trolle, till SVT. 

Barnen har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga, något som även har skett i andra fall när kvinnor från IS återvänt till Sverige med barn.

Enligt uppgifter ska barnen vara små, i förskole- och lågstadieålder, rapporterar SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!