Stockholm

IS-kvinnorna har landat i Sverige – här är allt vi vet

IS-kvinnorna har landat i Sverige.
IS-kvinnorna har landat i Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT och Sören Andersson/TT

På måndagseftermiddagen landade tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn på Arlanda. Nyheter24 reder ut varför kvinnorna tvingats återvända till Sverige och vad som händer nu från myndighetshåll.


Läs mer

Det var vid 17-tiden på måndagen som tre svenska IS-kvinnor, tillsammans med sina sex barn, landade på Stockholm-Arlanda flygplats.

– De möttes av polis och barnen av sociala myndigheter och de åtföljdes av svenska diplomater, barnläkare och säkerhetspersonal, sa utrikesminister Ann Linde (S) till SVT strax efter ankomsten.

IS-kvinnorna har utvisats från Syrien

Sedan Islamiska statens (IS) sista fäste i Syrien föll för över två år sedan har samtliga kvinnor varit fängslade i det så kallade Roj-lägret i den nordöstra delen av landet. 

IS-kvinnorna landade i Sverige på måndagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Fånglägret kontrolleras av det kurdiska självstyret i Syrien och det är även detta styre som på livstid utvisat kvinnorna. Detta efter att kurdiska myndigheter uppgett att det saknas tillräcklig bevisning för att kunna ställa dem inför rätta – samtidigt som de anses utgöra ett säkerhetshot. 

Ann Linde: En skyldighet att ta emot dem

Både det svenska utrikesdepartementet och utrikesministern menar att Sverige har en skyldighet att ta emot kvinnorna eftersom de är svenska medborgare.

– Det som har hänt nu är att de kurdiska myndigheterna har utvisat de här kvinnorna efter deras utredningar och då har alla länder en skyldighet att ta emot utvisade människor, sa Linde till SVT under måndagen och fortsatte:

Ann Linde. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Dessutom, vilket vi informerade riksdagen om i juni, så ville vi att det skulle ske på ett säkert och ordnat sätt. Både för att det är väldigt många barn inblandade, men också för vår egen säkerhet.

Misstankar gällande krigsbrott

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att man inlett förundersökningar mot individer som återvänt från områden som kontrollerats av IS, utan att specificera om det rör sig om de aktuella IS-kvinnorna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Källor uppger emellertid för Sveriges Radio Ekot att minst en av de tre kvinnorna misstänks för krigsbrott och att den eller de kommer att förhöras och delges misstanke om brott nu när de är på plats i Sverige.

300 svenskar anslöt sig till IS

Sedan 2012 har omkring 300 svenskar rest till Syrien för att ansluta till IS. Bland dem har drygt en tredjedel varit kvinnor.

Enligt Aftonbladet har ungefär hälften av de svenska IS-anhängarna återvänt till Sverige, och bland dessa finns flera kvinnor som misstänkts för krigsbrott. Förundersökningarna i dessa fall har dock lagts ned. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.