Här är tatueringarna som förbjuds – det är EU:s nya lag
Här är tatueringarna som förbjuds – det är EU:s nya lag - Foto: Lucas Guimarães/Pexels, Anna Tarazevich/Pexels

Här är tatueringarna som förbjuds – det är EU:s nya lag

Nu förbjuds en viss typ av tatueringar inom EU då en ny lag träder i kraft 4 januari 2022. Förändringen har fått tatuerare att uttrycka oro som nu kommer tvingas avvisa kunder.


Från och med den 4 januari 2022 kommer tatuerare inom EU inte att få använda färgat bläck, rapporterar Unilad.

Varför förbjuds färgade tatueringar

Foto: Anthony Shkraba/Pexels

EU:s "Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals", även kallat REACH, har förbjudit cirka 4 000 kemikalier som vanligtvis finns i färgat tatueringsbläck med förbudet som träder i kraft den 4 januari.

Detta beror på att tillsynsorganet har sagt att kemikalierna kan orsaka "cancer eller genetiska mutationer".

Vissa av kemikalierna har redan förbjudits att appliceras ovanpå huden, och nu förbjuds samma kemikalier att tatueras in i huden.

Färgtatueringar avvisas av tatuerare

Tatuerare inom EU kommer inte få använda färgat bläck. Foto: Evan Velez Saxer/Pexels

Även om kemikalierna förbjöds redan i januari 2021 fick bläcktillverkare en frist för att skapa säkert färgat bläck – men den fristen löper ut den 4 januari 2022.

Många tatuerare säger att framstegen med att skapa nytt färgat bläck har gått långsamt fram, vilket gör dem osäkra på om de kommer att behöva avvisa potentiella kunder som letar efter färgtatueringar.

Tatuerarna uttrycker oro 

Tatuerare runt om i EU har uttryckt oro för att förbudet. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Tatuerare runt om i EU har uttryckt oro för att förbudet mot färgat bläck kommer att skada deras företag utan att faktiskt hindra människor från att komma i kontakt med potentiellt skadliga kemikalier.

REACH har även varnats för att ett förbud som träder i kraft innan bläcktillverkare har hittat säkra alternativ kan innebära att människor som vill ha färgtatueringar går till oseriöst tatuerare som tillhandahåller sina tjänster olagligt.

Tillsynsorganet hoppas dock att tillverkarna ska utveckla säkrare alternativ i sitt produktsortiment innan det händer, skriver Unilad

/
Lag
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!