Fyrverkerier och Louise Erixon
Louise Erixson (SD) vill se hårdare regler. - Foto: Thomas Johansson/TT och Johan Nilsson/TT

Sölvesborg vill införa tillstånd för fyrverkerier – även på nyår

Samstyret i Sölvesborg vill nu att det ska krävas tillstånd från polisen för att få skjuta fyrverkerier.
– Det oerhörda lidandet står generellt inte i proportion till nyttan och nöjet, säger det Sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon.


Just på nyårsnatten var det fritt fram i Sölvesborgs kommun att skjuta fyrverkerier mellan 23 och 01. Men det vill det Sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon inte längre ska gälla, rapporterar P4 Blekinge. 

– Det oerhörda lidandet står generellt inte i proportion till nyttan och nöjet med fyrverkerierna, menar det Sverigedemokratiska kommunalrådet.

Samstyret i Sölvesborg vill nu att det ska införas ett krav på tillstånd från både kommun och polis för att få skjuta raketer. Och nyårsafton ska inte vara något undantag. 

– Det finns ju många orsaker till det, det är ju allmänt känt. Det är många människor som skadar sig i samband med nyårsafton, säger Louise Erixon (SD) till kanalen. 

För djurens skull

Erixon menar att det nya potentiella kravet även skulle vara för djurens skull. 

– Vi måste börja tala klarspråk om hur verkligheten faktiskt ser ut för djuren, och därför vill vi ha en prövning från fall till fall i form av tillståndsansökan, förklarar Erixon för P4 Blekinge. 

Fler politiker efterlyser hårdare regler kring fyrverkerier

Förslaget på krav på tillstånd för att få skjuta fyrverkerier ska upp i kommunfullmäktige i Sölvesborg i slutet av januari. 

Även i det socialdemokratiska kommunalrådet Per-Ola Matsson i Karlshamn och det moderata kommunalrådet Roger Fredriksson Ronneby efterlyser också skärpta regler kring att skjuta raketer, rapporterar P4 Blekinge.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!