Ed Sheeran, Lady Gaga och Kurt Cobain
Lyssnar du på Ed Sheeran, Lady Gaga eller Nirvana? - Foto: Charles Sykes/AP/TT/, Chris Pizzello/AP/TT/

Det säger din musiksmak om din personlighet, enligt ny studie

Lyssnar du på Ed Sheeran? Då är du säkert extrovert, visar en ny studie. Folk med vissa personlighetsdrag ofta uppskattar samma musikstilar och artister.


Vilken musik man lyssnar på är ett vanligt samtalsämne på dejt. Men visste du att musikstilen faktiskt säger mycket om en persons personlighet? Personer med vissa personlighetsdrag tenderar att tycka om viss typ av musik, visar en brittisk studie från Cambridge University

Flera hundratusen personer från sex olika kontinenter med olika favoritmusiker och låtar har undersökts och man har kommit fram till att vissa personlighetsdrag är vanligare bland dem som lyssnar på den specifik musikstil.

Forskare vid Cambridge Universitet fann till exempel att Ed Sheerans låt "Shivers" tilltalar extroverta människor, oavsett om man kommer från Argentina eller Indien. 

De fem personlighetstyperna

De fem personlighetstyperna, de stora fem, beskriver de vanligaste dragen hos människor. 

Öppen - Är man känslostyrd, äventyrlig och brukar ha annorlunda idéer kan man klassa sig som en öppen person. Man utsätter sig för fler risker och är kreativ och nyfiken. 

Samvetsgrann och ordentlig - Är du däremot organiserad och pålitlig, disciplinerad och tycker om att planera är du antagligen samvetsgrann. Du är envis och blir lätt upptagen av en uppgift. 

Extrovert -  Du får energi av att umgås med ändra människor och är energisk, positiv men bestämd. Extroverta personer kan ses som uppmärksamhetssökande och dominanta. 

Behaglig -  Om du är samarbetsvillig och empatisk är du antagligen behaglig. Du kan ibland uppfattas som naiv eller undergiven.

Neurotisk - Personer som är neurotiska har lätt för att bli arga, nervösa och deprimerade. De tenderar att må sämre psykiskt.

Vilka låtar är populärast?

Undersökningen har fokuserat på musik från väst och kommit fram till att personer som klassas som behagliga tycker om att lyssna på Marvin Gayes "Whats Going On" i större utsträckning. Behagliga människor uppskattar också Lady Gaga och Bradley Coopers "Shallow". Även Bob Marley och Norah Jones är populära artister. 

Öppna typer tycker om David Bowie, i synnerhet "Space Oddity". De tycker också om jazz, Miles Davis och Jimi Hendrix.

Ed Sheerans "Shivers" tilltalar extroverta människor. Extroverta människor har en förkärlek till rytmisk och dansvänlig musik och tycker ofta om modern, trendig popmusik med artister som Beyoncé och Justin Bieber

Ordentliga människor har en mer opretentiös musiksmak, men uppskattar inte intensiv musik som Rage Against the Machine. Personer med neurotiska drag uppskattar däremot intensiv musik som punkrock och grunge av artister som The Clash, The Stooges och Green Day. Nirvanas "Smells like Teen Spirit" var en populär låt i gruppen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!